90 éve a biztonság szolgálatában: idén jubilál a balatoni viharjelzés

2024. április 5.
Címkék :

Április 1-jén kezdetét vette a tavi viharjelzési szezon, amely október végéig tart.

Mobilon a HungaroMet Meteora nevű ingyenesen letölthető mobilalkalmazás tájékoztat az aktuális viharjelzési fokozat mellett a várható időjárásról is, illetve a katasztrófavédelem Tavihar nevű alkalmazása ad információt az aktuális viharjelzésről.

A Balatont és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetők a HungaroMet, a BM OKF, valamint az RSOE honlapján.

A HungaroMet a közösségi oldalán arról is tájékoztat, hogy a tavi viharjelzés a speciális feladatai közé tartozik, amely közvetlenül az életvédelmet szolgálja. A balatonihoz hasonlóan viharjelző rendszer működik a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is, ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el.

Az érintett tavaknál a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által üzemeltetett viharjelző lámpák mutatják az érvényes jelzési fokozatot.

A Balatonon 55 viharjelzőlámpa van, ebből 4 a vízen. Ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.

Ezen az oldalon április 1-jétől a viharjelzés mellett a Balaton-régió aktuális széllökéseiről, átlagszeléről, hőmérsékletéről, relatív nedvességéről, csapadékairól, és a tó hullámmagasságairól is tájékoztatást adnak – írta a hirbalaton.hu.

A balatoni viharjelző szolgálat 90 éve, 1934. július 8-án indult el.

Régmúlt idők dicsősége: a kosaras viherjelzés (fotó: toretro.blog.hu)

fotók: fonyod.hu, met.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!