Horvátország elérte növekedési határait

Horvátország turisztikai és sportminisztere úgy véli, hogy turizmusukban a növekedés és a fenntarthatóság közötti egyensúlyra van szükség.

A rekordot jelentő előszezon után most kiváló főszezon zajlik, és az utószezon kilátásai is ígéretesek” – mondta Tonči Glavina turisztikai és sportminiszter. „Fontos kiemelni, hogy 4-6 százalékkal nőtt a kiállított számlák száma, értékük pedig 10-12 százalékkal emelkedett. Ám a turizmus tekintetében Horvátország elérte a növekedési határát, és az lenne az ideális, ha ezek a számok ezen a szinten maradnának.

Lehet, hogy Horvátország túl drága lett a látogatók számára?
Mivel a főszezon egy részében kevesebb látogatót fogadtak, felmerült, nem túl magasak-e az árak: „Horvátország biztosan nem túl drága, különben nem lennének ilyen számaink. Vannak azonban bizonyos anomáliák egyes úti célokban, ahol az ár-minőség arányt nem feltétlenül érezzük ideálisnak. Ez főleg a szezonális létesítményekre vonatkozik, én pedig az első naptól kezdve minden, az iparágról folytatott megbeszélésen azt mondtam, hogy az ár-érték arány az egyik legfontosabb tényezőnk. Értéket kell nyújtanunk vendégeinknek, mert így mérik egy desztináció minőségét.

A fenntarthatóság nemcsak a környezet védelméről szól, hanem az életminőség megőrzéséről is. A folyamatos bővülés, a növekvő szálláskapacitások és a bővülő vendéglátóhelyek kora már mögöttünk van. Most a menedzsment korszakát éljük, ahol a tökéletes egyensúlyt keressük a bevételek, a turizmus pozitív hatásai és az életminőség között. Horvátország nem kerülhet Olaszországhoz vagy Spanyolországhoz hasonló helyzetbe, ahol a helyi lakosság tiltakozik a turisták, sőt a turizmus ellen.”

Az épületek kezeléséről és karbantartásáról szóló új törvény egyebek mellett előírja, hogy aki rövid időre szeretné kiadni az ingatlanát, annak a társtulajdonosok 80%-ának jóváhagyását meg kell szereznie: „Ez teljes mértékben megvalósítható, és az új ingatlanok jövőbeni kategorizálásakor is alkalmazzuk, mint szabályt. Rájöttünk, hogy a turizmust, mint gazdasági tevékenységet, nem lehet kizárólag az idegenforgalmi törvények révén megváltoztatni. Ezért kormányzati szinten olyan jogszabályi keretet hozunk létre, amely biztosítja a fenntarthatóságot a jövőre nézve. Várható még az adó- és idegenforgalmi politika változása is, komplett reformban gondolkodunk, el kell mozdulnunk a fenntarthatóság irányába, nincs más választásunk.” (Dubrovnikban mostanában 1 lakosra 27 turista jut – a szerk.)

(forrás: croatiaweek.com, fotók: chiamhuiy.com, agoda.com, lonelyplanet.com, adriaticluxuryhotels.com, navaboats.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!