Horvát diadal Monacóban

A Monaco Optimist Team Race nemzetközi regatta az osztály csapatversenyzői elitjének fontos eseménye, ahol az amerikaiak legyőzhetetlennek tűntek.

A verseny egyúttal teljes mértékben összhangban van a klub nemzetközi törekvéseit alátámasztó „Monaco, a fejlett vitorlázás fővárosa” szlogennel. A Yacht Club de Monaco közszolgálati feladatainak keretein belül fontos szerepet játszik a hercegség népszerűsítésében, valamint az oktatás és a sport kettős céljának megvalósításában. A csapatok négyfősek, a verseny eredeti formája a technikára, a taktikára és a szolidaritás szellemére helyezi a hangsúlyt, mivel a fiataloknak a másodperc töredéke alatt kell taktikai döntéseket hozniuk, amelyek gyökeresen befolyásolhatják csapatuk eredményeit.

YouTube video

A második nap végén, negyvenkilenc levitorlázott futam után kezdett kialakulni valamiféle sorrend, a horvátok és az amerikaiak egyértelmű jelét adták annak, hogy magas szinten értenek a szakághoz. „Ez egy egyedülálló esemény, amely a csapatmunkán és a tudásmegosztáson alapul. A gyerekek állnak a középpontban, és a cél az, hogy fejlesszék a technikájukat – mondta Paolo Ghione, a YCM sportosztályának versenyzésért felelős vezetője. – A versenyzésen túl az is fontos, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki a klubok között.” Ékes példa erre maga az YCM, amely 15 neves klubbal áll testvérkapcsolatban, és világszerte mintegy 60 másik klubbal kötött kölcsönösségi megállapodást.

YouTube video

Január 14-én, szombaton ötvenhét futamra került sor 10 csomós keleti szélben, a vízi program napnyugtáig elhúzódott. Az amerikai válogatott megállíthatatlannak tűnt, sebességfölényüknek köszönhetően sorozatban aratták a győzelmeket, rajt után rendszerint elég volt néhány forduló, hogy kiszabaduljanak a versenytársak által felállított taktikai csapdákból. Nyilván nem volt véletlen, hogy az USA már kétszer – 2020-ban és 2022-ben – megnyerte ezt a versenyt. Második helyen a svédek, a harmadikon a horvátok álltak a nap végén.

YouTube video

A záró napon (január 15., vasárnap) a Club Náutico de Cambrils csapata, amely végig a vezető trió nyomában járt, acélos idegrendszerről tett tanúbizonyságot, biztosította helyét a negyed-, majd az elődöntőben, technikailag briliáns megoldásaiknak köszönhetően végül a legyőzték a svédeket (KSSS), és a megérdemelt 3. helyen végeztek. Az USA és Horvátország között lejátszott döntő végig szoros és izgalmas csatát hozott, a JKU Deep Blue végül következetes vitorlázásának köszönhette a győzelmet – valamint annak, hogy totális kontroll alatt tartották ellenfelüket.

YouTube video

A négy nap során ideális, 5 és 10 csomó közötti szélben zajló regattán tizenhat nemzet hatvannégy vitorlázója (mind 14 év alatti) vett részt, és szinte mindegyik csapatnak volt esélye a győzelemre. Jövőre ráadásul az YCM nemcsak a Monaco Optimist Team Race-t (2024. január 10–14.) de a szakág Európa-bajnokságát is rendezi (2024 októberében).

Monaco Optimist Team Race 2023 eredménylista.

(fotók és forrás: Yacht Club de Monaco)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!