Az amerikaiak győztek Monacóban

Ismét tengerentúli győzelem született a nagyhercegségben, a 12. monacói Optimist-csapatversenyt az USA küldöttsége nyerte.

Azért „ismét”, mert a 2020-as győzelem után az amerikai válogatott megint nyerni tudott a monacói Optimist csapatversenyen, amelyen 15 nemzet 60 fiatal vitorlázója állt vízre. A Yacht Club de Monaco által szervezett regatta 2010 óta a nemzetközi vitorlázók fontos versenye ebben a szakágban.
Nyílt sisakos küzdelem volt az elejétől, amit az USA részéről a 2021-es világbajnokságon ezüstöt szerző Gil Hackel vezetett. Az eredmények magukért beszélnek: 14 versenyből 14 győzelem. Páratlan dominancia, amelynek köszönhetően magabiztosan jutottak az elődöntőbe – ahol a németek vártak rájuk.

Összefoglaló az első napról:

YouTube video

Hasonló tudásról tettek bizonyságot a Jedriličarski Klub Uljanik (Horvátország) fiataljai, akik – miután az elődöntőben legyőzték Finnországot – a döntőben kénytelenek voltak fejet hajtani a csillagos-sávos lobogó képviselői előtt, 2. helyen távozva Monacóból.
Ami a németeket illeti, végig játékban voltak, és a 3. helyen végeztek, megelőzve a finneket, akik drágán megfizettek néhány helyezkedési hibáért.

Összefoglaló a második napról:

YouTube video

Monaco Optimist Csapatverseny 2022
1. US National Team (USA)
2. Jedriličarski Klub Uljanik (Horvátország)
3. Chiemsee Yacht Club (Németország)

A teljes végeredmény itt.

Összefoglaló a harmadik napról:

YouTube video

2023-ban a regattát január 11–15. között rendezik.

(forrás: EuroSail News, fotó: deepbluesw.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!