Horgászkarók és stégek után jönnek a feltöltések

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság háborút hirdetett víz alatti akadályok és az illegális stégek, stégbejárók ellen. Most pedig jönnek a feltöltések.

Idén komoly erőfeszítéseket tett a vízügy a Balatonban sokszor életveszélyessé váló víz alatti akadályok, horgászkarók begyűjtésére, valamint az illegális stégek, stégbejárók felszámolására – mondta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balatoni Szövetség közgyűlésén a múlt héten. A jövőbeni tervek közt szerepel a balatoni illegális feltöltések elbontása is.

Csonki István hangsúlyozta, hogy ez a munka a polgármesterek, önkormányzatok, és a polgárőrök támogatása nélkül nem ment volna. Mint arról beszámolt, rengeteg cölöpöt, víz alatti akadályt távolítottak el a mederből. Egyszer akkora kábeldob kiemelését örökítették meg, amit csak kotróhajó segítségével tudtak eltávolítani a vízből. Ez egy vitorláshajónak volt a leszakadt rögzítőeleme. A veszteglő hajók kikötésére sok hasonló tárgyat alkalmaznak, és hagynak a hajósok a vízben.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy komoly fizikai erő és anyagi forrás kell az engedély nélküli stégek elbontására, eltávolítására. Közölte azt is, hogy idén még lesz egy akciója a vízügynek Balatonmáriafürdőn. A téli hónapokban, november elsejétől nem maradhatnak víziállások a Balatonban. A szabálytalanul vízben hagyott stégeket begyűjtik.

Csonki István kérte a közgyűlés résztvevőit, hogy támogassák a vízügy forráshoz jutását többféle fontos vízgazdálkodási célra, amelyek közt említette az engedély nélküli feltöltések elbontásának megkezdését is.

Az engedéllyel rendelkező legális bejárók stabil, parthoz kapcsolódó, masszív anyagból készült, vagy nádassal védett részeit nem kell eltávolítani télre, a nyílt vízbe érő részeket azonban igen. A jogszabály szerint a vízben hagyott víziállások november elseje után már nem engedélyezettek, így azokat a vízügy eltávolíthatja, akár feldarabolva azt, és ennek komoly ára is van – figyelmeztetett korábban Kravinszkaja Gabriella, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője.

fotók: infostart.hu, feol.hu

forrás: hirbalaton.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!