Holnap rajtol az idei Route du Rhum vitorlásverseny

A szóló óceáni regatta vasárnapi rajtját a várható viharos szél miatt szombaton halasztották bizonytalan időpontra. Vasárnapra meglett a fix időpont: szerda délután.

Mivel a meteorológia a csatorna térségére viharos szelet és felkorbácsolt tengert jelzett előre, a 12. Route du Rhum – Destination Guadeloupe rajtját a rendezőség a hajók és hajósok biztonsága érdekében elhalasztotta.

A tervezett új időpont november 9., szerda, 14.15 – mivel akkorra várható, hogy kedvezőre fordulnak az időjárási körülmények. Ezt vasárnap reggel 10-kor jelentette be a szervező OC Sport Pen Duick és a versenyigazgató, Francis Le Goff a Saint-Malóban tartott sajtótájékoztatón: „Tizenöt csomós nyugati szelet várunk, vagyis az időjárás a mostaninál sokkal barátságosabb arcát mutatja majd. A helyzet sokkal kedvezőbb lesz a mostaninál, és lehetővé teszi, hogy a hajók épségben kiérjenek a csatornából. Az előrejelzések nagyon megbízhatónak tűnnek, 90 százalék fölötti valószínűséggel számolhatunk. A Saint-Malo és Guadeloupe közötti szóló óceáni verseny rajtja lényegesen veszélytelenebb lesz, mint vasárnap lett volna”.

A részt vevő hajósok a rajt előtti napon időjárási eligazításon vesznek részt. A harmincnyolc IMOCA és nyolc Ocean Fifty hajó kedden délután indul a Saint-Maló-i dokkokból, a Class40, a Rhum Mono és a Rhum Multi kategória szerda reggel halad át a zsilipeken. Az Ultim flotta – mivel a tagjai korábban kihajóztak – már horgonyon állva várja a többieket.

(fotók és forrás: routedurhum.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!