Hamarosan csak pénzért nézhetjük meg Velencét

2024. április 8.
Címkék :

Velencében április 25-től egyelőre kísérleti jelleggel bevezetik a napi 5 eurós belépőjegyet.

Fizetős lesz a belépés Velence városába április 25. és május 5. között, valamint május összes többi szombatján és vasárnapján, június 8-tól az összes hétvégén, és július 6–7-én és 13–14-én.

A kísérleti fázisban a Velencébe érkezőknek előre kell foglalniuk belépőjegyet egy többnyelvű regisztrációs oldalon (cda.ve.it). A napi 5 eurós jegyet minden 14 évnél idősebb látogatónak meg kell vennie, ha reggel fél kilenc és délután négy között lép be. A nap többi órájában ingyenes lesz a belépés.

Fizetniük nem, de regisztrálniuk kell a szállást foglalóknak is. Teljes mentességet élveznek a velencei lakosok, a Velencében születettek, akkor is, ha nem ott élnek, a fogyatékkal élők, a munkavégzés céljából belépők, a hatóságok tagjai és még néhány kategória. Belépőkapuk nem lesznek, a regisztrációt és a díj befizetését a városi rendőrség és más ellenőrök végzik. Nemfizetés esetén a bírság 50-től 300 euróig terjed.

„Én sem Velencében lakom, és ha nem munka miatt megyek, hanem a feleségemmel, gyerekeimmel sétálni akarok egyet ott, akkor nekem is majd fizetnem kell, és előre” – hangoztatta Luigi Brugnaro polgármester. Megjegyezte: nem vezetnek be létszámkorlátot, akárhányan beléphetnek Velencébe, de a jegyrendszer bevezetésével vissza akarják szorítani a látogatók számát.

„Védjük Velencét, és élhetőbbé akarjuk tenni. Nem akarjuk lezárni a várost, és lehetővé tesszük a belépők előre foglalását. Talán ezzel sikerül elkerülnünk, hogy egyszerre több száz olasz vagy kínai csoport érkezzen” – mondta. Úgy vélte, a turizmus nem azt jelenti, hogy a látogatók bolyonganak a városban és közben fényképeket készítenek, „mi olyan látogatókat szeretnénk, akik az értékekért jönnek”.

A minőségi idegenforgalommal kapcsolatban hangoztatta, hogy Velence tiszta és biztonságos város. Kamerákkal felügyelik az utcákat, tereket, megtöltötték fiatalokkal a városi rendőrség állományát, és a történelmi városközpontban számtalan civil ruhás biztonsági ember segít a közrend fenntartásában.

(MTI)

fotók: cnbc.com, veneziaautentica.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!