Hajókiállítási ajánló: hat különleges darab Cannes-ban

Idén közel hétszáz hajót állítanak ki a Cannes Yachting Festivalon szeptember 10–15. között. Íme hat vitorlás az óriási kínálatból.

Neo 430
Az olasz Neo Yachts hajóépítő ragaszkodik a nemzeti sztereotípiákhoz, és egy sor elragadóan gyors túra/verseny sorozatot gyárt. Kínálatuk legújabb tagja a 430 Roma, melyet feltűnő stílus, teljes karbonszerkezet és nagy vitorlafelület jellemez. A belső tér felszereltsége szerény, mégis elegáns –mindez egy 43 lábas hajóban, amely így képes nagy sebesség elérésére, miközben viszonylag könnyen kezelhető.

Xc47
Néhány éve már, hogy a dán X Yachts gyártó felismerte, hogy jelentősen tudja bővíteni vásárlói körét, ha elkészíti teljesítményhajhász jachtjai kevésbé tuningolt verzióját. Így született meg és aratott hatalmas sikert az Xc-sorozat, az Xc47 bemutatásával elérkezve a második generációjához. Az egyik első darab az X Yachts alapítójától és főtervezőjétől, Niels Jeppesentől való elválás óta. Az eredmény erősen hajlik a túrahajók piaca felé, bár erőteljes rudazatot kapott, és saját tömegét is igyekeztek alacsonyan tartani.

ITA 15.49
Az olasz gyártó épített már néhány remek teljesítményű hajót, ezzel együtt a jachtok választéka kicsit végesnek tűnt, hiszen kizárólag a stílusos, gyors és kényelmes 14.99-es modelljükből állt. Szerencsére a kínálatuk most bővült az új 15.49-es modellel, amely épít a 14.99-es alapjaira, gyors nyíltvízi túrakatamarán, egy vitorlázó pár számára optimalizált beállításokkal.

Shogun 43
Már majd egy éve jelen van a piacon, hivatalos bemutatójára mégis csak most, Cannes-ban kerül sor. Rendkívül elegáns, svéd jacht a legendás Hakan Sodergrun tervezőirodától. Keskeny, nagyon könnyű (mivel karbonból készült) és elképesztően gyors. Alul elegendő élettér áll rendelkezésre ahhoz, hogy igény esetén túravitorlásként is megállja a helyét.

Contest 63CS
A holland hajóépítő híres a kiváló minőségű nyíltvízi vitorlások építéséről, a teljesen új 63CS pedig méltó az örökségre és tartja az irányt. A Judel/Vrolijk iroda által tervezett nagy, fényűző jacht jó teljesítményt nyújt, főleg a passzátszélövezetekben. Középső kokpitos jacht, viszonylag szerény 31 900 kg vízkiszorítással és tisztességes vitorlafelülettel.

Hallberg Rassy 69
A svéd gyártó Hallberg Rassy intézmény a nyíltvízi hajózás világában. Ez az intézmény azonban nem fél fejlődni, és sokakat meg is döbbentett, amikor elkezdte bevezetni a kettős kormánylapátokat és a szélesebb hátsó részeket a terveiben. A 69-es újabb lépés előre, a svédek által valaha épített legnagyobb hajó, amely már a kisebb szuperjachtok kategóriája felé közelít. A hajót a német Frers Design tervezte, sokkal nagyobb és fényűzőbb, mint bármelyik elődje.

A Cannes-i Hajókiállítást szeptember 10–15. között rendezik.

(forrás: sailingtoday.co.uk, fotók: hallberg-rassy.com, neoyachts.com, x-yachts.com, itacatamarans.com, shogunyachts.com, contestyachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!