„Ha a Titanic nem süllyed el, mindenki a Lusitaniáról beszél”

December 16-án expedíciós beszámolón vehetnek részt az érdeklődők, amelyen két hazai szakember beszél a világ egyik legnagyobb hajókatasztrófájáról.

Michael Poirier amerikai kutató szerint, ha a Titanic nem süllyed el, akkor most mindenki a Lusitaniáról beszél. Ugyanaz a drámaiság, de az emberiség egészének történelmét formáló hatás: az első világháborúban német tengeralattjáró támadása következtében elsüllyedt hajó tragédiája hozzájárult az Egyesült Államok hadba lépéséhez, így eldöntötte a világháború végkimenetelét.

A Lusitania óceánjáró ezzel a történelem egyik leghíresebb hajóroncsa, amelyhez az 1930-as évek óta 16 expedíciót vezettek. A feltárás magyar részvétellel zajló szakasza 2022-ben kezdődött és 2023-ban is folytatódott, az expedíciók eredményei pedig olyan kérdéseket is eldöntöttek, amelyekről a hajó elsüllyedése óta senki sem tudott semmi biztosat.

Bár a feltárás még nem ért véget, a program az eddig elért eredményeket bemutatva sorra veszi azokat az újdonságokat, amelyekkel a nemzetközi expedíciók magyar tagjai– a merülési célok kijelölésében, a helyszíni elemzésben és a roncsmező rekonstrukciójában közreműködő szegedi születésű dr. Balogh Tamás és a budapesti Könczöl Péter – munkája már eddig is gazdagította a hajó kutatástörténetét. Az érdeklődők a Magyar Búvár Szakszövetség Technikai Kollégiuma szervezésében 2022-ben már találkozhattak az előadókkal, akik a tavalyi expedíciós eredményekről adtak számot az érdeklődőknek kiemelkedő figyelemmel kísérve.

Dr. Balogh Tamás és Könczöl Péter egyaránt a hajók rajongói. Bár régebbről ismerik egymást, azóta aktívan együtt dolgoznak, hogy mindketten részt vettek a centenáriumi Titanic-kiállítás megszervezésében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban, 2012-ben.

Mindketten az R.M.S. Titanic Magyar Kutatócsoport tagjai. 2022-ben közösen vettek részt a Lusitania roncsainak kutatására alakult nemzetközi expedícióban, ahol a kutatócsoport következtetései levonásának és indoklásának műszaki támogatása, az expedíció hivatalos jelentésének elkészítése volt a feladatuk – írta a buvar.hu.

Részletes programleírás és a pontos helyszín elérhető ezen a linken.

Szemléletes animációs film a Lusitania elsüllyedéséről:

YouTube video

fotók: deeperblue.com, ranker.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!