Ezért süllyedt el a Titanic – meghökkentő elméletek

2021. január 30.
Címkék :

Az 1912-ben elsüllyedt Titanic vesztét a tudományos megállapítások szerint egy jéghegy okozta, ám mindig vannak, akik egyéb elméletekben hisznek.

Vannak, akik szerint a szénraktárak egyikében öngyulladás következtében parázslani kezdett a szén, amit csak egy nappal a katasztrófa előtt tudtak eloltani. Feltételezik, hogy a tűztől meggyengülhettek a válaszfalak. A széntárolóból az összes szenet kilapátolták, így a betörő víz még könnyebben talált utat magának. Az is felmerült, hogy a parázsló szenet gyorsabban használták fel, ezért nem maradt annyi tüzelőanyag, hogy a jéghegyeket elkerülendő egy hosszabb útvonalat válasszanak.

Egy másik teória szerint a tragédia egyik oka az volt, hogy a hajó a méretéhez képest kis méretű kormánylapáttal volt felszerelve. Az elsüllyedésének éjszakáján nem volt fent a hold, ezért a látási viszonyok nem voltak elégségesek a jéghegy időbeni észleléséhez. Mire észrevették, már nem volt idő a hajó irányváltoztatásához.

Egy ennél merészebb állítás szerint nem is a Titanic süllyedt el, hanem annak testvérhajója, az Olympic, a csere oka pedig nem más volt, mint a biztosítási csalás. Ennek az elképzelésnek a hívei azt mondják, hogy a hajó tulajdonosa, John Pierpont Morgan betegségre hivatkozva az utolsó pillanatban mondta le az utazást, és legközelebbi barátai sem utaztak el. Nem véletlenül. Fél évvel korábban az Olympic ugyanis összeütközött egy hadihajóval, és annyira megsérült, hogy nem volt érdemes rendbe hozni.

Mivel az ütközés az Olympic miatt történt, a biztosító nem akart fizetni, így megszületett a titkos döntés az elsüllyesztése mellett. Mivel a két hajó nagyon hasonlított egymásra, ez viszonylag könnyen ment. A Titanicot átalakították Olympic-ká, az Olympicot pedig Titanic-ká. Egy túlélő azt állította, hogy a hajó végig kissé balra dőlt, ami az eredeti Titanickal nem történhetett meg. A dőlés oka, hogy az Olympic javítása nem sikerült tökéletesre. A titkos terv az volt, hogy a hajót a fenékszelepek megnyitásával elárasztják, és a lassan süllyedő hajóról az utasokat a Californian nevű hajóra átszállítják.

Vannak, akik személyes bosszút sejtenek a hajó elsüllyedésének hátterében. Ez is a szándékos elsüllyesztésre épül, és a kitervelője ugyancsak a hajó tulajdonosa volt, aki három riválisával akart így végezni, akik ellenezték az Egyesült Államok jegybankrendszerének létrehozását. Meghívta őket az utazásra, de maga az utolsó pillanatban nemcsak visszakozott, hanem több értékes holmiját le is vetette a hajóról, ezért gondolják azt, hogy direkt küldték a tengerfenékre a hajót.

Egy igen különös teória szerint egy múmia bosszúja okozta a Titanic vesztét. Ők azt állítják, hogy a rakomány között volt az ókori Egyiptom egyik papnőjének a múmiája, amit a tulajdonosa titokban csempészett fel a hajóra, hogy New Yorkba szállítsa. Ő maga is az áldozatok között volt, és korábban spirituális dolgokkal, többek között a múmiák átkával foglalkozott. A sorsa pedig itt teljesedett be – írta a borsonline.hu.

Egy némileg tudományosabb magyarázat szerint a sarki fénynek volt köze a balesethez, mi több, a vesztét okozó jéghegyről fénykép is ismert.

Nem egy teória, csupán egy anekdota, amely a híresen kemény tréningeket vezénylő futballedzőről, Felix Magathról és a Titanicról szól. Egyik volt játékosa, a norvég Fjörtoft azt nyilatkozta róla, hogy ha Magath ott lett volna a Titanicon, a hajó talán akkor is elsüllyed, de ilyen erőnléttel mindenki partra úszott volna.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!