Győzelem nyolc év várakozás után – RC44 Cup Baiona

2024. május 15.
Címkék :

A Torbjörn Törnqvist vezette Artemis Racing visszatért régi formájához, kilenc futamból ötöt megnyerve hódította el a Baiona Cup trófeáját.

A 2024-es 44Cup második regattájának a Monte Real Club de Yates de Baiona adott otthont, és bár az utolsó nap első futamában a Team Aqua jól kezdett, és nyerte a futamot, a korábbi sokszoros világbajnok és ranglistagyőztes számára ez csak szépségtapasz volt a kiábrándító napok után: „A hajó tulajdonképpen egész héten jól ment, de mi nem tudtuk a megfelelő időben a megfelelő helyre irányítani, ami sokba került nekünk…” – nyilatkozta Chris Bake tulajdonos.

Az első versenynap:

YouTube video

Az utolsó menet hozta el az Artemis ötödik győzelmét, a csapat végül 29 pontot gyűjtött, míg a második Team Nika 35-öt: „Azt hiszem, ez a regatta tökéletesen sikerült számunkra. Minden működött, a hajó beállításaitól, a csapatmunkán át a taktikáig. Ahogy jöttek az eredmények, nőtt az önbizalmunk is, ami szintén jó hatással volt a teljesítményünkre” – mondta Torbjörn Tornqvist tulajdonos.

Második nap:

YouTube video

Az Artemis Racing 2008-ban csatlakozott az RC44-es flottához, 2016 óta ez az első alkalom, hogy regattát nyertek. A fordulatban komoly szerepe van annak, hogy leigazolták taktikusnak a Charismával két sikeres szezont teljesítő Hamish Pepper lett a taktikusuk. A Vlagyimir Prosikin vezette Team Nika megérdemelten lett második, úgy, hogy nem is nyertek futamot – viszont csak kétszer mentek negyediknél rosszabbat. Eredményüknek köszönhetően továbbra is vezetik a 2024-es ranglistát: „Elégedettek vagyunk a hetünkkel, a második hely nagyon jó ebben az osztályban. Talán egy kicsit szerencsénk is volt, mert a trükkös pályán semmi sem garantálta a jó eredményt. Lanzarotén nagyon ment a hajó, itt küzdenünk kellett. Az Artemis megérdemelte ezt az eredményt, Torbjörn sokat tesz az osztályért, jó változtatásokat hajtott végre.”

Harmadik nap:

YouTube video

Ha a versenyhelyszín időnként nem működött is együtt a rendezőkkel, a versenyzők dicsérték a környéket és a Monte Real Club de Yates de Baiona által szervezett eseményt: „Trükkös a pálya, de a vitorlázás és a környezet fenomenális – nagyon elégedettek vagyunk vele. A klub létesítményei gyönyörűek, a helyiek vendégszeretők. Azt hiszem, már arra készülnek, hogy visszatérünk ide” – lelkendezett Chris Bake az osztály elnökeként.

Negyedik, utolsó versenynap:

YouTube video

A 2024-es 44Cup következő állomása Marstrandban lesz (június 19–23.), majd jön két újonc helyszín, Brunnen (augusztus 21–25.), ami egyúttal a világbajnokság is, a szezont Tortolán zárják november 20–24. között.

(fotók és forrás: 44cup.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!