Három új helyszínre látogat el idén az RC44-es versenysorozat

2024. február 11.
Címkék :

A 44Cup tizenhatodik szezonja ugyan továbbra is öt eseményből áll majd (köztük egy világbajnoksággal), de az idén először három új helyszínre is ellátogat a flotta.

A február végén megrendezendő első esemény ismerős pályán zajlik, az RC44-esek tulajdonosai és csapatai Lanzarote-on mérkőznek meg először. A Kanári-szigetek rendszeres észak-északkeleti passzátszeleikről híresek, amelyek abban az időszakban átlagosan 12 csomó körüliek. Tavaly épp a lanzarote-i Puerto Calero adott otthont a 44Cup utolsó fordulójának, amelyet Hugues Lepic Aleph Racingje nyert meg, míg Nico Poons Charismájának a harmadik helye elég volt ahhoz, hogy a holland monacói csapatot a 2023-as 44Cup ranglistagyőztesévé tegye.

A második eseményre a mezőny marad Spanyolországban, de annak északnyugati részébe, Galíciába utazik. A Ría de Vigo déli oldalán található Baiona környékén az uralkodó szél északi, és akkor sincs baj, ha túl erősen fúj, mert az öböl földrajzi adottságai természetes védelmet biztosítanak.

Spanyolországból Marstrandba zarándokolnak a hajók, ahol a 44Cupnak a Marstrands Segelsällskap klub ad otthont a Marstrands Havshotell támogatásával. A versenyterületen a hűvös, élénk északi széltől a könnyed, balzsamosabb viszonyokig bármi előfordulhat. Ez lesz a tizenegyedik alkalom, hogy a 44Cup ellátogatott Marstrandba, idén a verseny egybeesik Midsommarral, Svédország egyik legnagyobb ünnepével.

A 2024-es világbajnokságot a szárazföld belsejében, a Luzerni-tavon rendezik meg, a festői Brunnen mellett. Az ötlet, hogy ez legyen a helyszín, Christian Zuerrer fejéből pattant ki, aki korábban gyakran versenyzett és edzett ott a Black Star Sailing Team csapatával: „Fantasztikus hely. A Covid alatt egy hónapot töltöttünk ott edzéssel, a 30 napból 28 napot vitorláztunk.”

Idei utolsó versenyére a 44Cup november végén a Brit Virgin-szigetekre látogat, a sorozat legutóbb 2015 végén, a Virgin Gorda Kupán járt a Karib-térségben. A flotta bázisa Nanny Cay, Tortola szigetének fő kikötője lesz. A verseny itt a világ egyik legjobb vitorlás versenypályáján – a Sir Francis Drake-csatornán – zajlik majd. A terület viszonylag nyitott a tipikus keleti passzátszelek számára, de a szigetek elsimítják a vizet, a novemberben jellemző hőmérséklet pedig 25-30 Celsius-fok.

(fotók és forrás: 44cup.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!