Fellélegezhet a Felső-Tisza

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői hat tonna hulladéktól szabadították meg a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény–Gergelyiugornya közötti, 60 folyamkilométeres szakaszát.

A kilencedik alkalommal megrendezett felső-tiszai verseny csaknem 300 résztvevője egy hét alatt hat tonna hulladékot gyűjtött össze. A szervezők az idén főként a nehéz körülményekről, az időjárás okozta szélsőségekről számoltak be, és elmondták, hogy a Jánd-sziget kivételével, a folyó végighajózott felső szakaszán megszűnőben vannak a legnagyobb hulladéklelőhely-gócpontok.

A PET Kupa szervezői megalakulásuk óta kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható részét – megfelelő szelektálás után – újrahasznosítsák. A szelektálási munkában a csapatok egyre jelentősebb szerepet vállalnak. Ahogy azt már a tiszai versenyeken megszokhattuk, az összegyűjtött 1027 zsáknyi hulladék 60 százalékát sikerül újrahasznosítani.

A petkalózok munkáját a sok szúnyog, a sűrű ártéri növényzet, a Tisza változékony vízállása, a magas partszakaszok és az esténként beköszöntő viharok sem könnyítették. A csapatok többsége azonban visszatérő vendége a kupának, tudják, hogy mire vállalkoznak, miközben a tiszta Tisza víziója lebeg a szemük előtt.

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa dobogós csapatai: 1. Siemens Energy, 2. PETrekészek, 3. Hangák. Tisza Hőse díj: PETúnia, fair play elismerés: Aztakeservit – írta a turistamagazin.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!