Fa Nándor kikötőt épít

A Fertő Part beruházás első ütemében iszaptározók, szikkasztók jönnek létre, partfalrendezési munkákat végeznek, valamint ebben a munkaszakaszban készülnek el a kikötők és a mólók is. A világhírű hajós, Fa Nándor építi a projekt kikötőjét.

A Fertő Part beruházás 60 hektáron, a korábbi vízi telepen, egy teljes egészében évtizedekkel ezelőtt mesterségesen létrehozott területen zajlik. A munkálatok nem érintenek fokozottan védett természeti környezetet, tehát egy elhanyagolt és korszerűtlen üdülőtelepet újítanak fel, illetve bővítenek új funkciókkal. A projektért a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. felel és a kormányzati Modern Városok Program keretében valósul meg. A teljes infrastrukturális és közműcserét követően az épületet és a szolgálatiszektor-kínálatot is kibővítik.

A fejlesztési területen ősszel teljes szélességében elkészült az úgynevezett övcsatorna, amely a fejlesztési terület határán húzódik, mintegy 1,5 km hosszan. Ez egy többfunkciós eleme a projektnek, amely amellett, hogy gyönyörű látványt nyújt, fontos közlekedési útvonal lehet azoknak, akik vízen szeretnék felfedezni a környéket. Kenuval, kajakkal, illetve a nemzeti park speciális szolárhajóival lehet majd itt közlekedni. A 21 méter széles új vízfelület mentén végig sétány húzódik majd padokkal, játszóterekkel, illetve a szabadtéri sportközpontnál ennek a partján halad a futópálya is.

Az utóbbi hónapokban a projekt fontos és látványos eleme volt a már korábban elkészült új északi kikötő elárasztása, illetve az Ökopark is kezdi elnyerni a terv szerinti képét, a fejlesztés végleges körvonala néhol már szépen látható. Szintén az őszi eseményekhez tartozik a déli részen lévő vitorlás- és horgászcsónak-kikötők védőmólóinak kialakítása, amelyek a marinák védelmét szolgálják. Folyamatosan zajlik a közműrendszer fektetése és a mederkotrás, hogy az évtizedek alatt lerakódott vastag iszaprétegtől megszabadítsák a kikötők, valamint a strand előtti részeket.

A munkálatok részeként elkezdődött az északi kikötő úszómólójának kialakítása. Még az őszi elárasztás előtt leverték a mederbe a speciális festékkel kezelt hétméteres tartóoszlopokat, a Fa Nándor és cége által kialakított tartályokon és alumínium rendszeren nyugvó úszómólót, tehát világszínvonalú technológia szolgálja majd a vitorlázók kényelmét. Az északi kikötő több mint 300 hajónak biztosíthat helyet. Fa Nándorék a Fertő Parton kiépülő technológiát már 20 éve alkalmazzák, több ezer hajóhelyet hoztak már létre így nemcsak hazánkban, hanem több más európai országban is. Első körben a kijáró pontonokat alakítják ki, ezekhez építik hozzá jövő tavasszal az úgynevezett vendégpontonokat, amelyek közé beállhatnak a hajók. A marinát kellően tágasra alakítják, bőven hagynak helyet a hajóknak, amelyek a ki-, illetve behajózáskor nagyobb biztonsággal közlekedhetnek.

Fa Nándor szerint az új vízisport-központ világszínvonalú lesz, és nemcsak a fiatalokkal ismertetheti meg a sportágat, de alkalmas lesz nemzetközi versenyek megrendezésére is. A világhírű hajós számára a mólóépítés egy fontos alkotási folyamat, ezért a cél az, hogy a lehető legkisebb mértékben avatkozzanak be a tó életébe. A munkálatok során természetes, illetve olyan anyagokat használnak, amelyek természetsemlegesek. „A vízisport-központ és annak infrastruktúrája nagyot lendíthet az utánpótlás-nevelésen. Az új létesítmény nemcsak a vízen, de a szárazföldön is kielégíti a vitorlázók igényeik. Ez egy igen komoly fejlődés lesz a vízi sportok életében, beleértve nem csupán a vitorlázást, hanem például a szörfözést is” – magyarázta a Fa Nándor.

Jelenleg a Fertő Part beruházás kivitelezési munkáinak első üteme zajlik, ami 8,9 milliárd forintba kerül. Ennek a része az említett kikötő- és mólóépítés, emellett a területrendezési földmunkák, a kotrási és közműépítési munkálatok is most zajlanak. Többek között iszaptározók, szikkasztók jönnek létre, valamint partfalrendezési munkákat végeznek. A téli időszakban is gőzerővel zajlik az építkezés, ekkor lesz a mederkotrás, a közműépítés és a partfal kialakítása. Ezekben a hónapokban készítik elő a terepet arra, hogy a terület különböző pontjain felépíthessék az építményeket.

Ezek közé tartozik, hogy a régi strand helyén épül egy modern és korszerű, ahol a természetes víz mellett medencék is helyet kapnak. A fejlesztés legjelentősebb eleme az Ökocentrum, amely egy 12 hektáros összefüggő park lesz, és a Fertő térségének élővilágát mutatja be. Sétányok és tanösvények mentén madarásztavat, madármegfigyelő tornyot, kilátót, vidramegfigyelő központot is kiépítenek. A Fertő tavi horgászok csónakkikötővel gazdagodnak, ennek befogadóképességét a térségi horgászegyesületek kérésére alakították ki. Emellett a sportolni vágyók és a nyári táborozók számára is szállást biztosíthatnak a területen.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!