Ezért fontos a nádaratás – természetnek, vízminőségnek egyaránt

2024. február 25.
Címkék :

Aratják a nádat a Kis-Balatonon, amelynek a vízminőség-szabályozási funkción túl természetvédelmi jelentősége is van.

A nádas a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye. Az aratást a Kis-Balaton Üzemmérnökség szervezi, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is szigorúan ellenőrzi a vállalkozókat.
A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer egyik legfontosabb feladata, hogy a Balatonba jutó víz a lehető legjobb minőségű legyen. Ebben kiemelkedő jelentősége van a nádasoknak.

„Oxigénnel látják el az aljzatot, fizikailag és kémiailag szűrik a vizet, mikroélőhelyek sokaságát rejtik magukban. Ahhoz, hogy ez a nádasállomány megmaradjon, igazgatóságunknak vízminőség-védelmi nádaratást kell végrehajtania minden évben. A kettes ütem területén több mint 2000 hektár nádas található, ennek körülbelül 7-8 százalékát arattatjuk le minden évben” – mondta Lovász Zsófia, a Kis-Balaton Üzemmérnökség műszaki referense.

Ha nem kezelnék a nádast, nőne a kártevőnyomás, csökkenne a növények vitalitása, felszakadozna terület és végül összeomlana az állomány. Az aratókra rendkívül szigorú előírások vonatkoznak. Csak növényi alapú kötöző anyagot használhatnak, meghatározott tarlómagasságot kell hagyni és nem dolgozhatnak fél méternél magasabb vízborítású területeken. A kárelhárító eszközökkel felszerelt gépeket a vízügy és a nemzeti park is rendszeresen ellenőrzi. Március 15-ig be kell fejezni az aratást. A nádas madarak fészkelő helye, de emlősök és rovarok is megbújnak benne. Természetvédelmi szempontból a megújuló és az öreg nádasokra is szükség van.

Miklós Marianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és természetvédelmi munkatársa: „A nádasoknak nagyon fontos a mozaikossága. Vannak olyan fajok, amelyek az avas, idős nádasokat kedvelik, ilyen például a fülemülesitke, valamint vannak olyan fajok, amelyek az ilyen fiatalabb, felújuló nádasokat kedvelik, sásos mozaikossággal, de a fülemülesitke talán a legkiemelkedőbb faj, ugyanis itt a Kis-Balatonon jelentős állománya él.”

A szakemberek folyamatosan figyelik, nehogy bármilyen természetvédelmi kár keletkezzen. A tavaszias idő miatt az is lehetséges, hogy hamarabb be kell fejezni a munkálatokat. A vízügy az elmúlt években elkezdte égetéssel is újítani a lábonálló nádast, ami eddig jó eredményeket hozott, hiszen egy jól kivitelezett égetés, kíméletesebb az aratásnál – írta a tvkeszthely.hu.

YouTube video

fotók: balatontelevizio.hu, nepszava.hu, zalakocka.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!