Erre figyeljünk, ha szabadstrandon fürdünk

A strandok belépődíjai évről évre emelkednek, ezért sokan az ingyenes szabadstrandokat választják pihenésük helyszínéül. Ám a szabad fürdőzésnek is vannak szigorú szabályai, amelyeket ha nem tartunk be, komoly pénzbírságra számíthatunk.

Figyeljük a táblát!
Nyílt vizekben fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelynek minősülnek. A fürdési tilalmat egy 60×30 cm méretű táblával jelölik, amelyen kék hullámzó vízben egy fekete felsőtest látható, átlósan áthúzva. Tiltó tábla nélkül is tilos fürdeni például hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében.

Ellenőrizzük a minőséget!
Nem minden természetes víz alkalmas fürdésre, ezért még az indulás előtt ellenőrizzük a víz minőségét a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található országos fürdővízminőségi térképen. Ha a kiválasztott strand vízminősége nem megfelelő, tilos benne fürödni, mert veszélyes lehet az egészségre.

Amikor vihar közeledik
Akár a Balatonon, a Velencei-tónál, a Tisza-tónál vagy a Fertő tónál nyaralunk, figyeljük folyamatosan a viharjelzéseket. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpa percenként 45-öt villan, ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor tilos bemenni a vízbe, mert életveszélyes.

Óvatosan az alkohollal!
Csak annyian szálljunk be a vízibiciklibe, amennyi engedélyezett. Indulás előtt vegyünk fel mentőmellényt és óvatosan fogyasszunk alkoholt. Bár a nem gépi meghajtású vízi járművek vezetésekor nincs zéró tolerancia, de ha az alkohol mértéke meghaladja a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, pénzbírságot kaphatunk.

Kutyás strand
Ha kedvencünket is magunkkal vinnénk, jó, ha tudjuk, hogy kutyánk csak olyan helyen pancsolhat, ami nem kijelölt fürdőhely, és ahol nincs tábla, amely tiltja az állatok fürdetését. Bár sok szabadstrand nem kifejezetten kutyabarát hely, néhány helyen táblák jelzik, hol csobbanhat egyet a kedvencünk.

Fürdés a csillagok alatt
Rossz hír az éjszakai fürdőzés szerelmeseinek, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok között tilos fürdeni, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de ebben az esetben is legfeljebb a mély víz határáig. Jól gondoljuk meg, hol mártózunk meg, mert a tiltott fürdés szabálysértési kategória, mely esetén a helyszíni bírság összege 6500-tól 65 ezer forintig terjedhet.

Vigyázzunk az értékekre
Ha csupán a törülközővel takarjuk le az értékeinket, ne csodálkozzunk, ha lábuk kél. Jobb ötlet, ha a pénzünket egy kisebb nyakba akasztható tokba, míg a nagyobb értékes tárgyakat, például a fényképezőgépet vagy mobilunkat vízálló hátizsákba is tehetjük, vagy az értékmegőrzőbe – írta a travelo.hu.

fotók: hungarytoday.hu, dailynewshungary.com, rhb.hu, mirabellacamping.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!