Építész szemmel: a balatonfüredi vitorlás megállópont (Kékszalag PORT)

A Megállópont a Magyar Vitorlás Szövetség és Kajak-Kenu Szövetség sportág-specifikus turisztikai céljait és elvárásait figyelembe véve épült Balatonfüred vízparti zónájában.

A hangárokat, raktárakat, vizes blokkokat és öltözőket is magában foglaló kétszintes épületet a funkcionalitás és az egyszerűség jellemzi. A Balatonfüred vízparti zónájában elhelyezkedő területen az elmúlt években több turisztikai célú fejlesztés történt: átalakult a városi strand, a városi nagykemping és környezete, a Kékszalag sétány és az Anna sétány, valamint megépült egy 80 szobás szálloda. A Balatonfüredi Megállópont épület a Magyar Vitorlás és Kajak-Kenu Szövetség speciális turisztikai céljait és elvárásait figyelembe véve létesült, a Füred Kemping területén üzemelő kikötő átépítésével.

A földszint plusz egy emeletes, lapostetős épület elhelyezését a meglévő adottságok és építési előírások szorosan behatárolták, tömegét a racionalitás és az egyszerűség határozta meg. Az épület egyetlen, nyújtott traktusból áll, amelyet harántfalas rendszer oszt funkcionális egységekre. A hosszúkás elrendezés biztosítja a földszinten található hangárok és raktárak könnyű elérhetőségét a külső tér felől. A terepviszonyokból következően a nagy belmagasságú vitorlás hangár az épület tó felőli végében, míg a kajak-kenu hangár az ellenkező végében kapott helyet. Középen található a gyalogos bejárat recepcióval, a kétnemű vizesblokkok és öltözők, valamint az elsősegély helyiség.

Az emelet beépített része a Balatontól távolabbi, míg az előtte húzódó terasz a vízhez közeli oldalon helyezkedik el. Az emeleten találhatók a vendégszobák, további vizesblokkok, valamint az irodák. A terasz irodák előtt húzódó része fedett. Az épület két hosszanti homlokzata előtt, a középső szakaszon, acél oszlopsorral alátámasztott, alumínium lamellás árnyékolóelemek futnak végig, amelyek előtetőként is szolgálnak. Az északkeleti oldalon az oszlopsor a teraszra vezető oldallépcső mentén is folytatódik, karakteres kifutást adva az emeletes tömegnek.

A bemutató folytatása és további képek az Építészfórum oldalán.

fotók: Bujnovszky Tamás

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!