Kékszalag sétány épül Balatonfüreden

Hamarosan kezdődik a Füred Kemping előtti útszakasz felújítása, pihenőpadokkal, sok zöldfelülettel, hangulatos szigetsávokkal, a Kékszalag tókerülő vitorlásversenyt megidéző látványelemekkel.

Két héten belül kezdődnek meg a munkálatok, amelyek várhatóan négy hónapot vesznek igénybe. Az új sétány a Kempinget köti majd össze a Széchenyi sétányon keresztül a Tagore sétánnyal, így egy impozáns, egységes arculatú, egybefüggő sétálórész áll rendelkezésre a város parti részén. A formavilágában és anyaghasználatában a meglévő vízparti sétányokhoz igazodó új szakasz a legendás vitorlásversenyről kapta a nevét, amelyet különböző elemekkel mutat be, így várhatóan turistalátványossággá válik.

A mostani állapot:

A Kékszalag sétány mentén a veszélyessé vált fákat kivágják, pótlásukat követően az út mindkét oldalán új fasort létesítenek. Ahol csak lehet, parkosítanak, zöld teresedéseket hoznak létre. A Kékszalag-tematikát követve a kemping bejáratának két oldalán installációkat helyeznek el, amelyek az utcabútorok funkcióján túl bemutatják magát a vitorlásversenyt, a győzteseket, a legendás hajókat.

A sétányon úgynevezett hajópadokon lehet pihenni, ezek formájukban a klasszikus vitorlások fafedélzetének vonalait idézik meg. Az árnyékolásról stílszerűen nagy vitorlavásznak gondoskodnak majd, ezeken szöveges és képes információk lesznek láthatók a hajókról, hajóosztályokról. Látványosnak ígérkezik a kőhasábokból álló, megvilágított üvegsávokkal tagolt, a versenyek évszámait és győzteseit megjelenítő idővonal, illetve a híres Nemere II élethű hajótestrészlete, amely pihenőtérként is használható.

A 358 millió forint uniós forrásból támogatott beruházás két ütemben, konzorciumi partnerségben valósul meg. Az 550 méter hosszú Kékszalag sétány kialakítása 177 millió forintba kerül. Ez év szeptemberében pedig elkezdődik a kemping bejáratát és a kikötőt összekötő 270 m hosszú belső sétány kialakítása, ennek költsége 181 millió forint. A vízparthoz való lejutást biztosító szakasz várhatóan a következő szezonra készül el.

(fotók és forrás: balatonfured.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!