Emelkedik a vízszint, hízik a jég a Velencei-tavon

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság december első napján megnyitotta a Pátkai-víztározó zsilipjét, és egy hétnaposra tervezett újabb vízeresztést követően sem zárta el. Ezt azért tehették meg, mert a vízminőségi adatok megfelelőnek bizonyultak.

December elején 80 centiméteren állt az agárdi vízmérce, azóta jelentősen emelkedett a Velencei-tó vízszintje, január 12-én 92 centit mértek. „A Zámolyi-víztározót teljesen leengedtük, most a Pátkai-víztározó vízszintjét pedig folyamatosan csökkentjük” – a nyilatkozta Siklós Gabriella. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője elmondta, Pátkán 454 centi a vízállás, amit egészen 370-ig csökkentenek. Ez további 5-6 centi vízszintemelkedést jelenthet a Velencei-tóban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője továbbra is a csapadékhiányt látja a legnagyobb problémának . „A megoldás az eső lenne, de az sajnos nincs” – fogalmazott.

A Velencei-tó befagyása a vízutánpótlást nem befolyásolja, a Pátkai-víztározóból a további 84 centit várhatóan pár héten belül átfolyatják a Velencei-tóba, amely elkezdett befagyni.

Ezzel kapcsolatban a Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai felhívták a figyelmet, hogy a tó jegének vastagsága még nem megfelelő, ezért azon tartózkodni életveszélyes. Aki a tiltás ellenére rámegy, szabálysértést követ el.

(Pecaverzum.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!