Emelkedett a hajósbalesetek áldozatainak száma Norvégiában

A norvég hajósbalesetek halálos áldozatainak száma meghaladja a 2021-es szintet, pedig az Oslo-fjordon kisebb a forgalom, mint tavaly.

A Dél-norvégiai Mentőközpont jelentése szerint a kisebb forgalom ellenére a halálos kimenetelű balesetek száma már meghaladta a tavalyit, aminek az oka lehet, hogy az áldozatok egyik esetben sem viseltek személyi mentőeszközt (úszást segítő mellényt vagy mentőmellényt).

Karoline Evensen tagja annak a háromfős csapatnak, amely segítséget nyújt, amennyiben a hajósoknak segítségre van szükségük az Oslo-fjordon: „Bár a térségben a hajóforgalom a járvány előtti, 2019-es szintre csökkent az EU-s utazási korlátozások visszavonása és a magas üzemanyagárak miatt, 2022 első hat hónapjában mégis 14 ember halt meg úgy, hogy kiesett a kedvtelési célú hajóból és megfulladt. Ezzel eggyel több, mint tavaly, és az esetek közül sok a kikötőkben történt.”

„Azt tanácsolom a hajóra szállóknak, hogy mindig viseljenek legalább úszást segítő mellényt, amikor a fedélzetre lépnek, és ne csak a tengerre kiérve vegyék fel azt. Mindez azért fontos, mert így, ha történik is valami baj, talán nem lesz halálos a kimenetele.”

Ráadásul a magas üzemanyagárak a mentőcsapatra is hatással vannak: „Annak ellenére, hogy kevesebb a feladatunk, sok időt töltünk kint a nyílt vízen, hogy gyakoroljunk. A téli és nyári hónapokban önkénteseket képzünk, és nekünk is rengeteget kell gyakorolnunk.”

(forrás: ibinews.com, fotók: tv2.no, wikimedia.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!