Eltűnik a balatonfüredi görög falu

Már bontják az egykori görög falut. Az építészetileg vállalhatatlan, funkcióját vesztett, az utóbbi években szezonális bulihelyként működő épületegyüttes teljes felszámolása várhatóan a tavasz végéig befejeződik.

A köztudatba csak görög faluként bevonult negyed helyén a tervek szerint közpark és lakóépületek létesülnek. Az önkormányzat részben adásvétel, részben kisajátítás útján, többéves tárgyalások után, megszerezte a közel négyhektáros terület valamennyi tulajdonrészét, egyedüli tulajdonos lett, így elkezdődhetett a tájidegen terület rendezése.

A cél, hogy egy nagy léptékű közhasználatú park jöjjön létre az ingatlanon. A helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség. A teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően.

1993-ban kezdődött a görög falu építése, amit hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, de az új üzemeltetők érkezése sem hozott igazi változást.

A faluból Annagora Park, majd Sundance Park lett, később SunCity néven futott. Évek óta napirenden volt a komplexum felszámolása, ennek tavaly ősszel teremtődtek meg végleg a feltételei – írta a balatonfured.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!