Elsüllyesztettek egy hajót az orkák

A lengyel zászló alá regisztrált vitorlást 45 percen át támadták az orkák, olyan komoly károkat okozva, hogy a hajó végül elsüllyedt.

A csorda a Gibraltári-szorosban támadott október 31-én, és meglehetősen kitartó volt, ennek következtében a Grazie Mamma II a tenger mélyére merült.

Az orkák, más néven gyilkos bálnák évek óta támadják a hajókat Spanyolország és Marokkó partjainál, egy ilyen eset fajult most el. A vitorlást üzemeltető cég közleményében azt írta: „A Grazie Mamma II a Gibraltári-szorosban tartózkodott, amikor az orkák célba vették. Az állatok 45 percen át támadták a hajó kormánylapátját, jelentős károkat okozva, ami odavezetett, hogy a jacht Tanger-Med (egy marokkói kikötő – a szerk.) bejárata közelében elsüllyedt. A legénység biztonságban van.”

A tudósok már több lehetséges magyarázatot felvázoltak az orkák ilyetén viselkedésre, többek között azt, hogy valamillyen múltbéli traumára reagálnak, vagy csak egy kis szórakozásra vágynak – mint amikor a Csendes-óceán északnyugati részén egy csorda tagjai több hétig úszkáltak döglött lazacokkal egyensúlyozva a fejükön. Bármi legyen is az ok, a kutatók 2020 óta több száz támadást dokumentáltak, igaz, ezek legtöbbje inkább csak afféle „koccanás”, nem erőteljes támadás.

(forrás: insider.com, fotók: nypost.com, Morskie Mile)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!