Elő a szörföt, és irány a tenger!

Tavaly kevés szörfös utazott a tengerpartokra, emiatt a kedvelt célpontok háttérbe szorultak. A vakcinákkal talán megnyílik a lehetőség és újra felkereshetjük kedvenc hullámainkat. Hová menjünk, ha végre kiszabadulunk?

A vágyak listáján az első helyen Hawaii, azon belül Maui, a Quatro és a Goya főhadiszállása áll. A sziget az USA-hoz tartozik, az ideutazás eddig sem volt rövid, ez most sem változik, viszont a hely szinte egész évben tökéletes. A legkiemelkedőbb hullámok általában év végén gurulnak be, a szél a nyári hónapokban a leggyakoribb, és hazai ésszel felfoghatatlan, de majd minden nap lehet szörfözni. A Karib-tenger egyes szigetei, Aruba, Barbados, Guadeloupe, valamint Venezuela (El Yaque) és Brazília (Jericoacoara) is tökéletes a szörfözéshez, főleg az egyenletes és kiszámítható szél, valamint a langyos óceán miatt.

A magyarok által kevésbé látogatott One-Eye hullám Mauritiuson is fantasztikus élményt nyújt, és főleg a tökéletes vízhőfok miatt látogat sok szörfös Egyiptomba, Dahabra vagy Szafagára is. Egzotikusnak számít még, bár közel sem ilyen vízhőmérséklettel, Marokkó (Dakhla és Moulay), illetve a Zöld-foki-szigetek. A Kanári-szigetek: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura windszörfspotjaira sok hazai rider már többször is kiruccant, talán az eddig felsoroltak közül ezek a legelérhetőbb célpontok. El Medanót a közvetlen és olcsó repülőjáratoknak, a nyári hónapokban kifejezetten erős szeleknek köszönhetően a tervezett utazási célok ranglistáján már közvetlenül Görögország után rangsorolják itthon.

A legkönnyebben elérhető továbbra is Horvátország, annak ellenére, hogy még a leghuzatosabb részei is csak egy árnyalattal szelesebbek, mint a Balaton. Itt Viganj, Bol, Premantura, Baška és a Neretva-delta a legjobb spot, de ismét hangsúlyozva, hogy nagyobb vitorlát vagy hydrofoil szkeget vinni kell, mert a széljárás inkább kite-ra alkalmas.

Autóval Görögország nincs annyira messze. Ródoszra vagy Praszoníszire 2-3 hét esetén már érdemes autóval, és komppal elindulni, Lefkáda, Vaszilíki vagy Límnosz pedig kifejezetten autós célpont, igaz, rá kell szánni 1500 km-t, de cserébe kimarad a reptéri kínlódás a túlméretes felszereléssel vagy a drágább helyszíni szörfbérlés.

Hasonlóan messze kell autózni a francia Földközi-tengeri célpontokra. Hyères/Almanarre van a legközelebb, Leucate további 500 km. Ideális célpont Olaszország, egyrészt a franciáknál olcsóbb, közelebb van és több spot közül válogathatunk. Az Adriai oldalon Gargano, a másik oldalon Grosseto távolabb Szicília vár, Dél-Olaszországot pedig még fel sem fedeztük.

Hollósi Péter

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelemben az Aqua Magazin 151. számában jelent meg. Fizessen elő a magazinra, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!