Elkezdődött a nagy budapesti felújítás

Megkezdődik a Lánchíd korszerűsítése, első körben lezárták a hídfők környezetét és a hídjárdát, a gyalogosok a felújítás 2023-ra tervezett befejezéséig nem mehetnek át a hídon.

A járdák lezárására azért volt szükség, mert a kivitelező A-Híd Zrt. így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. Ezekre a többi között a darupálya kiépítése és az állványzat felállítása miatt van szükség.

Az autós forgalom elől június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjárat zavartalanul közlekedik. Mivel a hídon gyalogosan nem lehet átsétálni, a BKK autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.

A BKK közlése szerint a közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogosjárdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be.

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért újíthatja fel a Lánchidat. A rekonstrukció során újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt és a gyalogosjárdákat, a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a műemléki korlátokat felújítják, restaurálják.

A föld alatti lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják, átépítik a budai oldalon lévő szellőzőket, kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, a helyiségeket felújítják.

A budapesti Lánchíd története:

YouTube video

A beruházás során a kőoroszlánokat restaurálják és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik. LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, továbbá felújítják a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat, gyalogos-átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között, valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!