Elképesztő környezetvédelmi adathalmazt produkál a The Ocean Race

A földkerülő vitorlás verseny 2023-as kiadása több adatot gyűjt a környezetről, mint bármely más sportesemény a világon.

A regatta során mérik a mikroműanyag-szennyezést, információt gyűjtenek az éghajlatváltozás óceánra gyakorolt hatásáról és igyekeznek minél több adatot felhalmozni a globális időjárás-előrejelzés javítása érdekében.

A január 15-én, a spanyolországi Alicantéból elrajtolt The Ocean Race hat hónapja során a résztvevő hajókra felszerelt speciális berendezések a 60 ezer km-es útvonalon több változót mérnek, amelyeket nyolc vezető kutatószervezet tudósai elemeznek, hogy jobban megértsék az óceán állapotát. A bolygó legeldugottabb, tudományos hajók által ritkán megközelített részein áthajózva a csapatoknak egyedülálló lehetőségük nyílik arra, hogy létfontosságú adatokat gyűjtsenek ott, ahol az információk hiányoznak a tengerek egészségét fenyegető két legnagyobb veszélyről: az éghajlatváltozás hatásáról és a műanyagszennyezésről – sporteseményen ennél ambiciózusabb és átfogóbb tudományos programot még nem láthattunk.

A 2017–18-as verseny során elindított innovatív tudományos program ezen a versenyen még több adatot fog gyűjteni, köztük első alkalommal a víz oxigénszintjét és nyomelemeit. Az információk műholdas kapcsolaton keresztül jutnak el a tudományos partnerekhez, valós időben érik el a szervezeteket, köztük a Meteorológiai Világszervezetet, a Nemzeti Oceanográfiai Központot, a Max Planck Társaságot, a Centre National de la Recherche Scientifique-et és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalt.

Stefan Raimund, a The Ocean Race tudományos vezetője elmondta: „Az egészséges óceán nemcsak az általunk kedvelt sporthoz létfontosságú, hanem szabályozza az éghajlatot, emberek milliárdjainak biztosít élelmet és a bolygó oxigénellátásának felét. Hanyatlása az egész világra hatással van. Ahhoz, hogy ezt megállítsuk, tudományos bizonyítékokkal kell ellátnunk a kormányokat és a szervezeteket, és követelnünk kell, hogy ezek alapján cselekedjenek. Egyedülálló helyzetben vagyunk ahhoz, hogy hozzájáruljunk ehhez; a korábbi versenyeink során gyűjtött adatok bekerültek a bolygó állapotáról szóló kulcsfontosságú jelentésekbe, amelyek tájékoztatták és befolyásolták a kormányok döntéseit. Az a tudat, hogy ilyen módon tudunk változást elérni, arra ösztönzött bennünket, hogy még tovább bővítsük tudományos programunkat, és a világ több vezető tudományos szervezetével működjünk együtt, támogatva létfontosságú kutatásaikat.”

A The Ocean Race 2022–23 során tizenötféle környezeti adatot gyűjtenek.

Az éghajlatváltozás mutatóihoz vízmintákat vesznek a szén-dioxid, az oxigén, a sótartalom és a hőmérséklet szintjének mérésére, így betekintést nyújtanak az éghajlatváltozás óceánra gyakorolt hatásaiba. A nyomelemeket, köztük a vasat, a cinket, a rezet és a mangánt szintén első alkalommal rögzítik. Ezek az elemek létfontosságúak a plankton növekedéséhez, amely az óceáni tápláléklánc első része és az óceán legnagyobb oxigéntermelője.

Műanyagszennyezés: a rendszeresen vett vízmintákban a mikroműanyagok mennyiségét mérik, majd elemzik, hogy megállapítsák, milyen műanyag termékből származnak a darabkák.

Meteorológiai adatok: mérik a szélsebességet, a szélirányt és a levegő hőmérsékletét. Néhány csapat bójákat is elenged a Déli-óceánon, amelyek rögzítik a mérési adatokat, méghozzá a földrajzi pozícióval együtt, ami segít az áramlatok és az éghajlat változásának megértésében. A meteorológiai adatok segítenek az időjárás-előrejelzések javításában, és különösen értékesek a szélsőséges időjárási események előrejelzésében, valamint a hosszabb távú éghajlati trendek megismerésében.

Az óceáni biológiai sokfélesége: a fedélzeti mikroszkóp automatikusan készít felvételeket az óceán felszínén lévő tengeri fitoplanktonról, amelyeket elemezve betekintést nyerhetünk az óceáni fitoplankton életébe, valamint a biológiai sokféleségbe, a táplálékhálózatokba és a szén körforgásába.

Az összegyűjtött adatok nyílt forráskódúak, megosztásra kerülnek az Ocean Race tudományos partnereivel, és beépülnek többek között az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) jelentéseibe, valamint olyan adatbázisokba, mint a felszíni óceáni szén-dioxid-atlasz. Ez adatokat szolgáltat a globális szén-dioxid-kibocsátás éves értékeléséhez, amely a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzések és előrejelzések alapjául szolgál.

(fotók és forrás: The Ocean Race)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!