Él és virul a sporthajózás iránti érdeklődés – hajókiállítási előzetes

Szeptember 6-8. között Balatonkenesén, a Kenese Marina-Port kikötőben vár mindenkit Magyarország egyetlen vízen és vízparton rendezett hajókiállítása, a Balaton Boat Show.

A közel 70 kiállítót és 90 hajót felvonultató esemény nem csak a rendszeresen hajózóknak, vitorlázóknak nyújt különleges programot, hanem mindenkinek, aki szeret víz közelben lenni, legyen szó a Balatonról, tengerekről vagy folyókról. A közelgő 29. Balaton Boat Show kapcsán sokak számára aktuális téma a balatoni hajóhelyzet, a kereslet és a kínálat alakulása. Egy kiállítás alapvetően jó keresztmetszetet ad az éppen aktuális piaci trendekről, több következtetés is levonható a felhozatalt elemezve. Több mint 10 premier is lesz, sokan pedig már a következő szezonra kínálnak kedvező kondíciókat, így mindenképp érdemes előre gondolkodni.

„Egy ilyen kiállítás mindig a hajók látványától különleges, amiket itt természetes környezetükben, a vízen és a kikötőben nézhetnek meg, többet pedig ki is próbálhatnak majd az érdeklődők. Évről-évre vannak nagy hajók is az eseményen, és van irántuk érdeklődés, de nem csak az ilyen modellek iránti kereslet jellemzi a piacot” – mondta el Rápolthy Edit, a kiállítás igazgatója.

 Egyre több az elektromos hajó

Világszinten is nagyobb arányt képviselnek a motoros hajók a vitorlásokhoz képest, itthon is ez képződik le azzal a plusszal, hogy mivel a Balatonon nem használhatók a robbanómotoros hajók, itt nagy a térnyerése az elektromos meghajtású modelleknek. Természetesen nem csak ez az oka az elektromos meghajtás terjedésének, a környezetvédelmi szempontok is egyre inkább előtérbe kerülnek, ez szintén hozzájárul a népszerűséghez. A kiállításon a bemutatott hajók körülbelül kétharmada motoros hajó. Ezek között is vannak nagynak mondható, több kabinos, akár egy kisebb nyaraló alternatívájaként szolgáló darabok, de többségben lesznek a kisebb méretű, napközbeni hajózásra szánt, ideális vízi kikapcsolódást nyújtó modellek. A piacon jeleskednek a magyar gyártók, többen nem csak hazai, de külföldi piacra is adnak el.

„A nagy méretű modellek iránti kereslet tagadhatatlanul élénkült az utóbbi években, a mostani kiállításon a legnagyobb hajók 51 és 46 lábas vitorlások, valamint 50 lábas elektromos modellek lesznek, de nem csak ezeket keresik az érdeklődők. A kiállításon bemutatott hajók kevesebb mint 20%-a 37 láb körüli vagy annál nagyobb” – foglalta össze a helyzetet kiállítás vezetője.

Látványosan bővült a szabadidős céllal hajózó, vitorlásokat és elektromos hajókat fenntartók köre az elmúlt időszakban. A kiállításon látható 90 hajó nagy része erre a keresletre igyekszik választ adni, de a vitorlás versenyzés, a sportvitorlázás is egyre növekvő népszerűségnek örvend. Erre a folyamatra nézhetünk abból a szemszögből is, hogy a felnőtt korban hajózni kezdők gyermekei jó eséllyel hajósok lesznek, vízisportokat próbálnak ki, a sportvitorlázást akár már gyerekkortól elkezdik, ez pedig végső soron egyre bővíti a hajós közösséget.

Akik sportolási céllal vitorláznak, a kisebb jollékat, közepes méretű sportvitorlásokat keresik, és viszonylag széles az a réteg, amelynek tagjai versenyezni és túrázni egyaránt szeretnének a hajójukkal. Erre a célra alkalmasak leginkább a közepes méretű, 25-35 láb körüli hajók, melyekből szintén több hazai és nemzetközi márka közül válogathatunk. Több, kifejezetten sportvitorlás hajót is találunk majd a kiállításon, jelenlétük nem véletlen: keresik ezt is az érdeklődők.

A kiállítás igazgatója az érdekességek kapcsán elmondta: „A Balaton Boat Show-n, a nagyobb vitorlás és elektromos hajók bemutatkozása mellett, a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen szervezett OP-tól a Jollékig elnevezésű standon például a tanuló vitorlás Optimisttől kezdve az ifjúsági sporthajókon és a klasszikus jollékon át az új generációs sportos kishajókig a vitorláshajók széles palettáját nézhetjük meg. A cél az, hogy az eseményen a hajózás minden lehetséges formáját és eszközét megismerhessék, akik ez iránt érdeklődnek. Különlegesség pedig, hogy megnézhetjük azt az ILCA típusú hajót is, rajta azzal a vitorlával, amivel Vadnai Jonatán idén fantasztikus 4. helyezést szerzett a párizsi Olimpián.”

Találkozási pont és egész napos program

„A hajósok fontos találkozási pontja a Balaton Boat Show. Akár nagyobb vitorlással szabadidőnkben hajózunk, vagy éppen kisebbekkel sportolni szeretünk, netán motoros hajóval szeljük a habokat, a vízenlét élményének szeretete olyan közös pont, ami összekapcsolja az ide látogatókat. Ezt erősíti a vízparti lokáció és a kikötői környezet is. Ennek szellemében tervezzük minden évben a kiállítást, igyekszünk a lehető legszélesebb érdeklődési kört lefedve alakítani a kínálatot” – beszélt a kiállítás közösségépítő szerepéről Rápolthy Edit.

A hajók mellett az autók sem maradhatnak el: a kiállítás exkluzív autós partnerének, a Porsche Centrum Budapestnek köszönhetően autókülönlegességek is bemutatkoznak majd. Itt lesznek a márka legújabb modelljei, melyek közül a hajósok minden bizonnyal kíváncsiak lesznek például a nemrég frissült Cayenne-re, amivel könnyen el lehet vontatni akár egy hajót is, de kint lesz a Panamera, Taycan, illetve az új 911-es modell egyaránt.

A Balaton Boat Show nemcsak egy hajókiállítás, hiszen a mesés Balaton-part is várja a látogatókat. Egész nap DJ pörgeti a lemezeket, a kikötőépület bárjában, az Economx Café teraszán több érdekes, hajózáshoz kapcsolódó beszélgetést hallgathatnak meg a résztvevők. A kiállítás megtekintésén túl strandolási lehetőség és wellness is igénybe vehető a Kenese Marina-Port szálloda és kikötő komplexumban. A területen hajós játszótér, több étterem és kávézó várja a látogatókat, így minden adott egy tökéletes hajós hétvégi naphoz szeptember 6-8. között Balatonkenesén!

 Online jegyvásárlás.

További információk.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!