Egyre vékonyabb a jég az Északi-sarkon

A vártnál hamarabb elérte a Föld legészakibb pontját a vékony és gyorsan olvadó jég miatt a Polarstern német kutatóhajó, amely minden idők legjelentősebb expedíciója keretében kutatja az Északi-sarkvidék klímáját.

Hihetetlenül gyors utunk volt – közölte Marcus Rex expedícióvezető, aki szerint ijesztő látni, hogy milyen vékony és milyen gyorsan olvad a jég az Északi-sarkon. A Mosaic nevű nemzetközi expedíciót koordináló bremerhaveni Alfred Wegener Intézet júliusban azt közölte, hogy a sarkvidéki jég minden korábbinál kisebb volt abban a hónapban a műholdas mérések kezdete óta. Az észak-sarkvidéki jégtakaró rendszerint márciusra éri el legnagyobb és szeptemberre a legkisebb kiterjedését.

Az eddigi legkisebb kiterjedést 2012 szeptemberében mérték 3,4 millió négyzetkilométerrel, tavaly a második legkisebbet. Egyelőre nem tudni, hogy az idén szeptemberben új rekord születik-e.

A jégtörő 11 hónapja van úton az Északi-sarkvidéken. Eleinte egy óriási jégtömbhöz odafagyva sodródott, a jégtábla azonban júliusban darabokra tört az olvadás hatására, azóta a hajó saját erőből halad. Az Északi-sarkon áthaladva a Polarstern Szibéria felé indul, hogy figyelemmel kísérje a fagyási folyamat kezdetét. Igyekszik hozzáfagyni egy jégtáblához, hogy azzal együtt sodródjon. A misszió befejezését októberre tervezik.

A 17 ország részvételével zajló, 140 millió eurós expedíció tavaly szeptemberben indult Bremerhavenből, az ottani Alfred Wegener Sark- és Óceánkutató Intézet vezetésével, célja pedig a globális felmelegedés Északi-sarkvidékre gyakorolt hatásának tanulmányozása és a klíma változását előre jelző tudományos modellek tökéletesítése – írta a karpatinfo.net.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!