Egyre súlyosabb a vízhiány Spanyolország északi részén

Vízkorlátozást vezetnek be a több mint 6 millió ember által lakott Észak-Spanyolországban. Azért kényszerültek erre a hatóságok, mert Katalónia területén több mint két éve tart az aszály.

Az intézkedések 224 települést érintenek, köztük Barcelonát és Gironát. Az északspanyol régió nagy részét ellátó vízügyi rendszer jelenleg 27 százalékos kapacitással működik, nagyrészt annak köszönhetően, hogy 25 hónapon át alig esett csapadék. A magánkerteket és a közterületeket nem öntözik, a mezőgazdasági tevékenységet végzőknek pedig 40 százalékkal kell csökkenteniük vízfelhasználásukat.

Nem csak Spanyolországban nehéz a helyzet, Olaszország és Franciaország mellett más nyugat-európai országok is második éve küzdenek azzal, hogy túlságosan kevés eső vagy hó esett. A francia környezetvédelmi miniszter helyettese arra figyelmeztet, hogy cselekedni kell, különben válság fenyeget: „A szürkevíz használatára és a tisztított szennyvíz újrafelhasználására gondolok, amelyek aránya túlságosan alacsony országunkban. A szomszédos államokhoz képest nagyon le vagyunk maradva.” Szükség van egy átfogó tervre a csővezetékeik korszerűsítésének biztosítására, mert ezek mintegy 30 százaléka szivárog, de akadnak olyan területek is, ahol az arány eléri a 70 százalékot – írta a greenfo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!