Vízkorlátozás lehet az aszály miatt Olaszországban

2023. március 3.
Címkék :

A rendkívüli aszály következményeként akár a nemzeti vízkészlet „adagolása” is szükségessé válhat Olaszországban – jelentette ki Gilberto Pichetto Frantin környezetvédelemért és az energiabiztonságért felelős miniszter.

Frantin úgy nyilatkozott, a szárazság a következő hónapokban súlyosbodik. Azt mondta, reméli, hogy a következő két-három hónapban esni fog, és a duzzasztógátak megtelnek, máskülönben következményekkel kell számolni. „Semmilyen döntés nem született még, megkezdődött az egyeztetés a nemzeti vízrendszer kezelőivel, de Olaszország egyes területein ide fogunk jutni” – utalt a „vízfejadag” esetleges bevezetésére.

Rámutatott, hogy a már tavaly is tapasztalt csökkenés után a vízerőművek kapacitása tovább süllyedhet. Az ágazatot képviselő Assoidroelettrica adatai szerint a vízerőművek teljesítménye 2022-ben a korábbinak majdnem a felére esett vissza, az idén pedig még rosszabb eredmény várható.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint a csapadékhiány drámai méreteket öltött, elsősorban az észak-olaszországi területeken, ahol a vízdeficit meghaladta a 40 százalékot. Az Alpokban több mint 50 százalékkal kevesebb hó esett a megszokottnál. Az ország legnagyobb folyója, a Pó medrében a víz több ponton eltűnt. Velencében kiszáradtak a kisebb csatornák.

Az ország első számú élelmiszer-ellátási térségeként ismert Pó-alföldöt sújtó szárazság veszélybe sodorhatja a hagyományos olasz termékek egyharmadának előállítását – figyelmeztetett az agrárszervezet.

A Coldiretti szerint nem lesz elegendő a tésztagyártáshoz szükséges durumbúzából, az aszály kihat a gyümölcs- és zöldségtermesztésre, a parmezán sajt és a pármai sonka előállítására is. Az aszályos északi térségekben található a haszonállat-állomány fele. Az utóbbi harminc évben az idén lesz a legalacsonyabb a rizstermés, a termőterület nyolcezer hektárral csökkent. A kormány célja egy közép-, illetve hosszú távú nemzeti akcióterv kidolgozása a szárazság okozta helyzet kezelésére.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!