Egyenlőtlen bánásmód – SailGP Halifax, Kanada

Giles Scott (Emirates Great Britain) végre bizonyíthatott kormányosként, de az esemény mégsem erről marad emlékezetes, hanem a diszkriminatív eljárásról.

Az első alkalommal megrendezett ROCKWOOL Canada Sail Grand Prix-t számos kihívást jelentő körülmény tarkította: erős szél, eső, csípősen hideg fokozta a káoszt.  Kezdődött azzal, hogy a pénteki sajtótájékoztatón a versenyzők közül néhányan összevesztek a közelmúlt eseményei nyomán keletkezett vita során.

Szombaton lement a tervezett három futam, a britek meglepően jól mentek, Giles Scott elégedetten nyilatkozott: „Jó kis nap volt, és hogy őszinte legyek, kicsit meg is lepett, hogy mindhárom futamban elöl voltunk, de nyilvánvalóan elégedettek vagyunk.”

ROCKWOOL Canada Sail Grand Prix, első nap (R1 6:46-tól, R2 36:00-tól, R3 1:05:45-től):

YouTube video

Vasárnapra kifejezetten erős szelet jósolt a meteorológia, amiben kérdéses volt, hogy vízre tudják-e tenni a hajókat, ezért a szervezők erre hivatkozva módosítottak a koreográfián: „Bár mindent megtettünk annak érdekében, hogy mind a 10 csapat rajthoz álljon, a SailGP jelen körülmények között azt a döntést hozta, hogy az első versenynapot követően a csapatokat a helyezéseik szerint állítja fontossági sorrendbe, Nagy-Britannia, Új-Zéland, Dánia, Kanada, Spanyolország, Ausztrália és Franciaország indul a helyi idő szerint 16:28-kor kezdődő negyedik futamban, és mindent megteszünk azért, hogy Németország is rajthoz álljon, legalább az ötödik futamban. Svájc és az Egyesült Államok versenypontjait a hétvége első három futamát követően a verseny állása alapján számítjuk ki (Svájc 2, az USA 1 pontot kap).

Mike Buckley, az amerikai csapat igazgatója nem igazán tudta leplezni csalódottságát: „Frusztráló egy helyzet, mert bár a biztonság mindennél fontosabb, vitatom a liga döntését a daruzási renddel kapcsolatban. Az pedig, hogy mind a 10 csapat nélkül versenyezzenek, tudomásom szerint példa nélküli. Ha a többieket el tudták indítani, a svájciakat és minket nem lett volna szabad büntetniük. Nem azért jöttünk ide, hogy a partról nézzük a versenyt, ráadásul a fejlődésünk szempontjából minden, vízen töltött óra kiemelten fontos.”

A negyedik és ötödik futam alapján Nagy-Britannia, Franciaország és Dánia jutott a hármas döntőbe (Új-Zéland ötödik, Ausztrália hetedik lett) ahol aztán a britek diadalmaskodtak: „Egy győzelem bármelyik versenyen óriási dolog, de ez nekem most személyesen külön sokat jelent, hiszen egy frusztráló első fél év végén csak megmutathattam, hogy képes vagyok a győzelemre” – nyilatkozta Scott.

Az ötödik futam utolsó cirkálószakaszán az ausztrálok felborultak, ennek okaként Tom Slingsby a technikát jelölte meg: „Senki sem nyúlt semelyik gombhoz, de a szárny kifordult, amiatt borultunk fel.”

ROCKWOOL Canada Sail Grand Prix, második nap (R4 29:00-tól, R5 50:00-tól, döntő 1:11:00-tól):

YouTube video

fotók és forrás: sailgp.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!