Egyedül a Balaton körül: FlexFleet Klasszikus Szóló 2023

Május 5-én reggel 9-kor rajtol Flexfleet Klasszikus Szóló egyszemélyes vitorlás verseny mezőnye Tihanyból.

A kihívás komoly: a Kékszalag hosszát, vagyis a teljes Balatont kell körbe vitorláznia a versenyen indulóknak, méghozzá szólóban, teljesen egyedül egy vitorláson. A kormányzás, a vitorlák kezelése, azok cseréje, a spinakkerezés, mind egy ember feladata, méghozzá a szélviszonyok függvényében akár 36 órán át.

A verseny több éves előzménye, hogy túraként már négyszer teljesítették lelkes vitorlázók egyedül ezt a balatoni „nagy kört”. Első évben csak három Folkboat, majd évről-évre bővült a résztvevők száma. Két éve a túra megérett arra, hogy már egy igazi verseny biztonságos keretei közt vitorlázhassák végig azt az erre vállalkozók.

FlexFleet Klasszikus Szóló

Idén is a Tihanyi Hajós Egylet ad otthont a versenynek, a rajt és a befutó a Tihany előtti vízterületen lesz. A THE azért is vállalta szívesen a verseny megrendezését, mert közel áll hozzá a verseny szellemisége, a résztvevők egytől-egyig nagy vitorlás teljesítményt nyújtanak a táv végig vitorlázásával: de nem a győzelem a legfőbb siker ezen a versenyen, hanem a teljesítés! Minden induló saját és hajójának határait feszegeti, kormányos és hajó régi jó barátok kell, hogy legyenek, közösen segítve, támogatva egymást a sok-sok együtt töltött versenyóra alatt.

A verseny névadó szponzora a FlexFleet autóflotta kezelő cég, amelynek ugyancsak ez az eszmeiség tetszett meg a versenyben és állt a rendező egyesület mellé. A támogatáson túl az általuk felajánlott különdíj is ezt sugallja: a távot utolsó előttiként teljesítő vitorlázó kapja egy Mazda MX5 Cabrio egy hónapos használatát. A verseny díjazottjait a Rooster magyarországi képviselete, a Monautix Kft. ajándékai várják, míg az éjszakai ébren maradáshoz a Hell kávéitalai fognak segítséget nyújtani.

A nagy kihívás mellett a legfontosabb, hogy minden versenyző biztonságosan vitorlázza végig a távot, ezért minden hajó GPS jeladóval lesz felszerelve, és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a teljes 36 órás versenyidő alatt három mentőhajóval áll majd készenlétben.

FlexFleet Klasszikus Szóló

A GPS jeladókat pedig a versenyt a partról követő szurkolók is követni tudják a verseny applikációján keresztül a Race and Trace honlapján.

A Balaton tavaszi egykezes versenyén nagy várakozásokkal és izgalommal várják a rajtot!

Filmek a 2022-es versenyről

Egy rövidebb:

YouTube video

És egy kicsit hosszabb:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!