A kitartás regattája: FlexFleet klasszikus szóló Balaton kerülő egykezes verseny

Május 14-én 62 induló vágott neki az egyszemélyes Balatonkerülő versenynek a Tihanyi Hajós Egylet előtt. A táv a Kékszalagéhoz hasonló tókerülés volt, a Tihany-Almádi-Keszthely-Tihany útvonalon.

A mezőny felvonultatta a balatoni nagyhajók szinte teljes típusválasztékát. Versenyzett Folkboat, Dragon, 70-es cirkáló, 40-es cirkáló, Bavaria, Elan, Dehler, Balaton 25, de az esélyesek közé inkább olyanok tartoztak, mint a tíz darab 8 méteres Open kategóriájú vitorlás.

A „rajtvonalon állást” nemcsak átvitt értelemben tapasztalták meg a résztvevők, a jelzés pillanatában ugyanis szinte álltak a hajók, mert alig lengedezett 1-2 csomós szellő – és az előrejelzések alapján is hosszú versenyre lehetett számítani. Meglepetésre egy-két óra múlva a mezőny már az Almádi előtti jelnél vágtatott, 10-15 csomós friss szélben, sőt, kora délutánra minden vitorlás túljutott a tihanyi csövön.

Rajt és első bója:

YouTube video

Ezután a hosszú és fárasztó, szélfoltokkal, leállásokkal tűzdelt nyugati medence következett, így a keszthelyi fordulóhoz a mezőny legeleje is csak sötétedés körül érkezett meg, az utolsó versenyző pedig reggeli világosságban kerülte meg a jelet.

A visszafelé úton (és szinte végig a versenyen) Scharf Máté vezetett a Nelson Flottalízing nevű hajóval, végül rajt-cél győzelmet aratott, 19 óra 36 perc alatt teljesítve a távot. Őt négy 8M Open hajó követte, második helyezett lett Fazekas László (Fazék), harmadik Szamosi Viktor (Déli szél), negyedik Makai Gábor (Narvál), ötödik Huber Péter Lél (Code8). A hatodik helyre Herkó Dezső futott be az Orpheus 70-es cirkálóval.

Este és reggel (az első befutókkal):

YouTube video

A verseny vége ekkor még nagyon messze volt, többen még csak Keszthelynél jártak, és sok szél sem ígérkezett a szombati napra. Csigalassúsággal haladtak a hajók, keresve a kis szélcsíkokat, kora délután azonban szép délnyugati szél kerekedett, ami sorban befújta a hajókat a célba.  62 indulóból 52 hajó teljesítette a távot, az utolsó vitorlás 33 óra 23 percet töltött versenyben.

Minden célba ért sportoló nagy elismerést érdemlő, igazi sportteljesítményt nyújtott, mind győztesei a versenynek, hiszen teljesen egyedül kezelték a hajójukat, küzdöttek meg az időjárással, a fáradtsággal és az esővel.

A díjkiosztóra vasárnap délután került sor a Tihanyi Hajós Egyletben, ahová már kipihenten, frissen érkeztek a résztvevők. Az abszolút győztes és a kategóriák nyertesei mellett külön díjat kapott a legeredményesebb és egyben egyetlen női versenyző Mink Miriam, és a mezőny legidősebb vitorlázója, Weber Antal, aki 77 évesen, 33 óra és 10 perc alatt kerülte meg a Balatont Zsó2 nebű hajójával. A FlexFleet Zrt. különdíját, a Nissan Leaf egy hónapos használatát Hobot István nyerte, aki 33 órával és 14 perccel a rajtjelzés után, utolsó előttiként ért célba.

Eredmények a Tihanyi Hajós Egylet honlapján olvashatók

Külön köszönet a verseny támogatóinak:

FlexFleet – főtámogató

Hunsails

Monautix – Rooster Hungary

Hell Energiaitalok

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Aqua Magazin (Részünkről a megtiszteltetés! – a szerk.)

Összefoglaló videó a versenyről:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!