Drámaian kis különbség a célban: a LawConnect megtörte az átkot

A Christian Beck vezette LawConnect lerázta magáról rossz szerencséjét, és elsőként ért célba az idei Rolex Sydney Hobart Yacht Race-en.

A Christian Beck-féle maxi helyi idő szerint december 28-án reggel 08:03:58-kor (1 nap 19 óra 03 perc 58 másodperc menetidő) haladt át a célvonalon, mindössze 51 másodperccel a második helyen becsorgó Andoo Comanche előtt. Ez volt a második legkisebb különbségű befutó a regatta történetében, a legszorosabbat (7 másodperc) a Condor és az Apollo hozta össze, még 1982-ben.

A LawConnect ugyan nem döntötte meg a versenyrekordot (1 nap 9 óra 15 perc 24 másodperc), amelyet a ma legyőzött hajó állított fel 2017-ben (akkor még LDV Comanche néven), de ez a legkevésbé sem számított a 628 tengeri mérföldes verseny drámai befejezésének fényében.

„Egyelőre nem nagyon tudom elhinni, hogy tényleg nyertünk. Egy olyan álom vált valóra, amiről sosem gondoltam volna, hogy beteljesül” – mondta Beck, miután a LawConnect kikötött. „Amikor a célvonal közelében átvették a vezetést, azt hittük, nincs esélyünk visszaszerezni. De jött egy apró szélcsík, és megtörtént a dolog. Őszintén mondom, hogy meglepett bennünket.”

A csapat győzelmi eufóriáját fokozhatja a tény, hogy a legutóbbi három versenyen rendre második helyen értek célba, és a pechből kijutott nekik korábban is: Beck először a 2017-es Hobarton versenyzett a hajóval (InfoTrack néven, előtte 2016-ban a jacht Perpetual Loyal-ként nyert, rekordidővel), negyedikként értek be, de időbüntetést kaptak, így hátraestek. 2018-ban aztán ismét jött egy negyedik hely.

Miután egész éjjel üldözték, az Andoo Comanche 2 tengeri mérföld előnyre tett szert a Storm Bay-en való átkelésnél. A Derwent-folyón aztán a Law Connect egyre közelebb került az Andoo Comanche-hoz, másfél mérföldre a céltól már a nyakukban lihegtek. Ebből lett az, hogy a célig még ötször cseréltek pozíciót, miközben a tükörsima vízen vadászták a szélcsíkokat.

És innen kár a szavakért, több kameraállásból is megmutatjuk a küzdelmet.

A szponzor által összerakott videóból csak részben jön át a feszültség:

YouTube video

Crosbie Lorimer élőzése az utolsó 8 percről testközelből és szakértő kommentárral mutatja be az eseményeket:

YouTube video

Fedélzeti kamera a Law Connect-en. Az utolsó másodpercek, majd az öröm pillanatai:

YouTube video

A két nagy után eddig beérkezett három mini-maxi, akiknek komoly esélyeik voltak az előnyszámadás szerinti elsőségre, valamint a Wild Thing 100. Cikkünk írásakor történetesen a trió egyik tagja, az Alive áll a tabella élén, és jelen állás szerint nem nagyon lehet letaszítani onnan.

fotók és forrás: rolexsydneyhobart.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!