Delfinek, hajósérülés, kiwi győzelem – SailGP Új-Zélandon

2024. március 24.
Címkék :

A SailGP új-zélandi fordulója az első napon szűkölködött, a másodikon bővelkedett eseményekben. Az ausztrálok alapvető és drága hibát vétettek.

Az ITM New Zealand Sail GrandPrix nyitónapjának futamait törölni kellett, miután a versenypályát delfinek foglalták el. Először úgy tűnt, hogy sima halasztással megoldható a probléma, de a tengeri emlősök a vártnál hosszabb ideig maradtak a versenypálya számára kijelölt területen. Épp az eseményre készülve dolgozott ki a SailGP egy cselekvési tervet hasonló helyzetekre, hogy csökkentse a tengeri emlősöknek az esemény során okozott kár kockázatát. Ez a protokoll előírja, hogy a versenyt le kell állítani, ha delfint észlelnek a versenypálya közelében, és a futam csak akkor folytatódhat, ha legalább 20 perc eltelt azóta, hogy az állatot utoljára látták a kritikus zónán belül.

Minderre azután került sor, hogy a 10 hajós flotta március 22-én három gyors edzőfutamra vízre szállt, az Emirates GBR és a spanyolok ütköztek, ami miatt a britek 8 pontos büntetést kaptak.

A második versenynapon aztán szél volt, delfin nem, meg tudták tartani a tervezett három selejtező futamot és a döntőt. A friss, pöffös szélben akadtak bőven izgalmak, végül a hazai pályán versenyző Új-Zéland diadalmaskodott. Ám valószínű, hogy az esemény sokkal inkább az ausztrálok „mentőakciója” nyomán marad emlékezetes, amikor a kormányos Tom Slingsby-nek két rossz közül kellett választania: „Csak annyit tudtam, hogy hamarosan nekimegyünk Kanadának, a hajónk orra egyenesen a stratégájuk (Annie Haegar) felé mutatott. Döntenem kellett, én pedig próbáltam megóvni az embereket, így csak egy markáns kitérés jöhetett szóba – bele a jelbe. Tudtam, hogy ott van, láttam.”

Rövid összefoglaló a nap eseményeiről:

YouTube video

Az incidens miatt Ausztráliától nyolcat levontak eddig szerzett ranglista-pontszámaiból, és tízet a versenyen gyűjtöttekből is. Ezzel a második helyre csúsztak vissza a ranglistán, amit most Új-Zéland vezet: „Nem érdekel az eredmény, még mindig sokkos állapotban vagyok, mert elég nehéz feldolgozni, hogy majdnem megöltem valakit.”

Mivel az incidens során az ausztrál hajó első keresztmerevítője eltört, kérdéses a folytatás: „ez az alkatrész kuka, 3-4 hónapba telik, mire a következőt megépítik nekünk. Hogy versenyzünk-e május elején Bermudán, az attól függ, van-e tartalék a raktárban.”

A második versenynap teljes közvetítése (R1 12:44 (a bójás incidens 16:03-tól épül fel), R2 38:20, R3 58:00, Döntő 1:21:29):

YouTube video

fotók és forrás: sailgp.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!