Ausztrál győzelem hazai pályán – SailGP Sydney

2024. február 26.
Címkék :

Ausztrália megszerezte első győzelmét a SailGP negyedik évadában, miután az akciódús döntőben győzedelmeskedett Dánia és Új-Zéland fölött Sydney kikötőjében.

A Tom Slingsby vezette Ausztrália stílusosan kezdte a hazai versenyt, rögtön az első futamot megnyerték, majd második és negyedik helyeket gyűjtöttek, 26 ponttal zárták a napot. A dánok – ahova visszatért az Abu Dhabit kihagyó kormányos, Nicolai Sehested – 2-3-2 futameredményeknek örülhettek, így pontegyenlőséggel álltak az ausztrálokkal. A Peter Burlinget helyettesítő Nathan Outteridge 3-5-1 sorral a harmadik helyig repítette a kiwiket, két pontra voltak az ausztráloktól és a dánoktól. A spanyolok megnyerték a második futamot, és 20 ponttal az 5. helyen álltak, egy ponttal a franciák mögött. A nap legdrámaibb jelenetét a németek szállították: az utolsó előtti kapunál feljöttek a franciákra, ám Quentin Delapierre legénysége kiszorította őket. Kétségbeesetten igyekeztek elkerülni a jelet, aminek az lett a vége, hogy a német F50-es durván megdőlt.

Alább a teljes közvetítés (a futamok rajtjai: R1 6:00, R2 43:00, R3 1:10:00):

YouTube video

A második nap két mezőnyfutama során Németország megszerezte története első győzelmét (R4), nyomukban a svájciak futottak be. A franciák ekkor kilencedikek lettek, hogy aztán az ötödik futamra feltámadjanak, és bezsebeljék annak elsőségét. Ezzel a hétvége öt futamát öt különböző csapat – Ausztrália, Spanyolország, Új-Zéland, Németország, Franciaország – nyerte meg.

A döntőben rajtjánál az ausztrálok agresszív stratégiát alkalmaztak versenytársaikkal szemben, kiszorítva a dánokat. Ez azonban visszaütött rájuk, amikor Ausztrália és Új-Zéland is korai rajt miatti büntetést kapott, így Nicolai Sehested legénysége vezetett az első pályajelnél. A pozíciót azonban csak a harmadik jelig tudták tartani, ahol egy rosszul sikerült manőverrel nehezítették tovább a saját dolgukat. A verseny után Slingsby így nyilatkozott: „Sokszor voltunk közel hozzá, mégis ez csak az első győzelmünk a szezonban, amit viszont külön megédesít, hogy Sydneyben, a családtagjaink és a barátaink előtt sikerült összehozni. A döntőben általában nem szokás feljönni egy rossz rajtból, de a csapat nagyszerű munkát végzett, végig hasznos információkkal láttak el a pályán történő eseményekről.”

A nap eseményei (a futamok rajtjai: R4 7:10, R5 35:00, Döntő 1:05:00):

YouTube video

A SailGP következő eseménye az ITM New Zealand Sail Grand Prix lesz, március 23-24-én, az új-zélandi Christchurch-ben.

fotók és forrás: sailgp.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!