Csodás szigetekkel csábít az Adria

2017. február 15.
Címkék :

islandtourmidAdriatic_01_v-villascom_658Főleg Trogirból, Splitből, illetve Aganából érhető el könnyen Brač és Šolta szigete, amelyek déli oldalán járva csodálatos élményben lehet részünk.

Ahhoz képest, hogy ezek a szigetek mennyire forgalmas helyen fekszenek, illetve milyen a népsűrűségük, egészen békés részeik vannak. A túrák kiinduló pontja Šolta nyugati vége, a Martinis Marchi kastélyszálló és -étterem, amelynek csillogó világával éles ellentétben áll a közeli Marinča-foknál húzódó katonai barlangrendszer.

islandtourmidAdriatic_02_visitsoltacom_658

Annak idején a jugoszláv néphadsereg nehéztüzérségi fegyvereket tárolt benne, illetve rakétabázisként működött, ma oktatási célokat szolgál, illetve csapatépítő tréningeket tartanak benne. A felújított alagútszakaszok falát a hidegháborús időszak meghatározó figuráinak portréi díszítik, egyúttal ki-kicsoda kvízjátékot szolgáltatva a látogatóknak. Érdekes program, de azt javasoljuk, hogy ha a foknál horgonyoztok, egy ember maradjon a fedélzeten, mert a környék ki van téve az időjárás viszontagságainak.

islandtourmidAdriatic_03_zlatni-bolcom_658

Innen adja magát a keletnek indulás a part mentén, ahol egymást érik az apró öblök. Mindegyiknek megvan a maga bája, közös bennük, hogy civilizációtól mentes környezetet kínálnak, sokszor magányosan élvezhetjük a napsütést és az úszkálást, illetve horgászhatunk.

islandtourmidAdriatic_04_ferienhaus-listede_640

Mielőtt erre a területre megyünk, tanulmányozzuk az időjárás-előrejelzést, mert déli szél esetén kevéssé kellemes – ha egyáltalán lehetséges – a horgonyzás. Amennyiben itt akarunk éjszakázni, inkább négy irányba kössük ki a hajót, bár még ekkor is érhet kellemetlenség, mert a part mentén elhúzó teherhajók hulláma megtalálhat, olyankor pedig megcsúszhat a horgony. Ha nem akarunk kockáztatni, nappal látogassunk el ide, az este közeledtével pedig inkább álljunk be valamelyik biztonságot nyújtó öbölbe: Zaglav, Tatinja, Jorja, Senjska, Stračinska és Livka. Amíg betalálunk az egyikbe, lehet, hogy a Vela Ploča alatt is elhaladunk – a fenséges sziklafal ott majdnem függőlegesen szakad a tengerbe.

islandtourmidAdriatic_05_hotspotsnethr_658

Brač rengeteg ismert horgonyzóhelyet tud magáénak, illetve kevés a civilizációtól elvágott része. Maslinova és Smrika elhagyott tengeralattjáró-bunkerei menedéket nyújtanak rossz időben is, Blaca még mindig ép ősi kikötőjéről és a sziklák között megbújó kolostoráról híres.

Yachclub24.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!