Civil kérés: maradjanak köztulajdonban az állami tulajdonú vízpartok!

Megnőtt a lakossági bejelentések száma a természetet károsító ügyekben, egyre többen fordulnak a civil szervezetekhez az utóbbi hónapokban elért sikereik miatt is.

A Nők a Balatonért Egyesület kiemelten támogatja a Balatoni Szövetség törekvését, hogy az új építészeti törvény garantálja az utolsó szabad, állami tulajdonú vízpartok köztulajdonban maradását és az észak-balatoni szőlők nagyobb védelmét. A sikerek közé tartozik, hogy az elmúlt hónapokban Tihanyban, Balatonaligán és Csopakon is sikerült megvédeni természeti értékeket vagy közösségi érdekeket a civilek megmozdulása, érdek- és jogérvényesítése révén.

Annál is inkább, mert a részsikerek még nem jelentenek győzelmet. Bár sikerült elérniük, hogy Csopakon az eladott Bahart-kikötő elé tervezett, védőmólónak nevezett óriási kőszórás engedélyét visszavonják, de az új tulajdonos újabb vízjogi létesítési eljárást indított. A korábbi sikeres fellebbezések eredményeként a NABE és más jogosult civil szervezet ügyféli jogait biztosítani fogják, tekintettel a Veszprém Vármegyei Főügyészség felhívására.

A balatoni önkormányzatokat tömörítő BSZ törekvése megegyezik a civilek, így a NABE törekvésével is, hogy ne adhassanak el, ne kerülhessen magánkézbe több közvetett vagy közvetlen állami tulajdonban lévő Balaton-parti ingatlan. Tagjaik, helyi csoportjaik külön is tevékenykednek azon, hogy a településeiken felhívják a figyelmet a BSZ felszólításának fontosságára.

A NABE elnökségi ülése is napirendre tűzte, amit a BSZ megfogalmazott, hogy felhívják a településvezetők figyelmét, a jelenlegi jogszabályok szerint elővásárlási joga van valamennyi parti ingatlan esetében az önkormányzatoknak, de nincs arra garancia, hogy ez az új törvényben is így marad. Ezért kell, hogy az önkormányzatok az új jogszabály kijövetele előtt éljenek a még érvényben lévő törvény adta lehetőségükkel, és jegyeztessék be minden parti telek tulajdoni lapjára az elővásárlási jogukat. Ezzel legalább az esélyt megtartják a vízpart bárki számára történő megközelíthetőségének megőrzésére, bővítésére.

A legfrissebb példa, hogy a Pécselyi-medencéből keresték meg az egyesületet három olyan külterületi építkezés kapcsán, amelyeknél a helyi építési szabályokat figyelmen kívül hagyva a hivatalok, hatóságok engedélyével építkeznek, követve a legújabb divatot, hogy nyugodt, csendes területeket megvásárolva alakítanak ki az új tulajdonosok a fővárosi Rózsadombon megszokott luxuskörnyezetet – írta a hirbalaton.hu.

Képeink illusztrációk.

fotók: orszagalbum.hu, csalad.hu, balaton.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!