Cartagena, a megálló – The Ocean Race

2024. szeptember 12.
Címkék :

A történelmi spanyol kikötő ad otthont az IMOCA-flottának és az Ocean Live Parknak, amikor a The Ocean Race Europe Spanyolországba érkezik.

Az esemény jövő nyár végén az innovatív és izgalmas IMOCA versenyhajóflottát viszi el a történelmi mediterrán kikötőbe. A több mint 3000 éves történelmet felölelő, hihetetlen múltú Cartagena egyik legkomolyabb műemléke a római színház, amely a Kr. e. 1. század végén, Augustus császár idején épült. A 6000 néző befogadására alkalmas teljesen felújított színház a város egyik ékköve.

Cartagena 30 km-re található a Manga del Mar Menortól, amely magában foglalja a Mar Menor parti lagúnát, az első olyan ökoszisztémát az Európai Unióban, amely az egyénekhez vagy vállalatokhoz hasonlóan kijelölt jogokkal rendelkezik, és amely példaként szolgál arra, hogy milyen hatékony eszköz lehet a tengereink előtt álló számos kihívás kezelésére. A város kikötője a negyedik spanyol kikötő az áruforgalom volumenét tekintve, vezető az importban és a külkereskedelemben. A Földközi-tenger egyik leginkább fenntartható kikötőjének tartják, mind a vizek minősége, mind a kikötőváros integrációs modellje, mind a tengeri és szárazföldi fajokat tekintve.

A The Ocean Race Europe második kiadása a „Connecting Europe” (Európa összekapcsolása) szlogen égisze alatt kerül megrendezésre. 2025. augusztus 10-én rajtol a németországi Kielből, a Balti-tengeren, az Északi-tengeren és a La Manche-on keresztül az Atlanti-óceánba vezető útvonalon, majd a Földközi-tengeren ér véget, legfeljebb öt megállóval, köztük Genovával.

YouTube video

„Nagyszerű lehetőség Cartagena számára, hogy az egyetlen spanyolországi állomása lehet egy olyan jelentős nemzetközi eseménynek, amely egyesíti a sportot és a tengert, és amely a várost, mint a Földközi-tenger egyik legfontosabb turisztikai célpontját mutatja be” – mondta a település polgármestere, Noelia Arroyo.

„Az, hogy a The Ocean Race a Murciai régiót és konkrétan Cartagenát választotta spanyolországi állomáshelyéül, mindannyiunkat büszkeséggel tölt el, és egyértelmű jele annak, hogy ez a helyszín egyre fontosabbá válik mind a turizmus, mind a sportversenyek szempontjából” – mondta Fernando López Miras, a murciai régió elnöke.

Phil Lawrence, a The Ocean Race versenyigazgatója hangsúlyozta, hogy a Cartagenával való kapcsolat a fiatalok körében a vitorlázás népszerűsítésére és a tengerek egészségének védelmére összpontosít: „A mi versenypályánk az óceán, így vitorlázóink közvetlen tanúi a vízminőség romlásának, és részt vesznek az egészségének helyreállítását célzó kezdeményezésekben. A The Ocean Race Europe során Cartagenával közösen dolgozunk majd azon, hogy díjnyertes tanulási programunkkal felhívjuk a figyelmet arra, mennyire létfontosságú bolygónk számára az óceánok egészsége.”

Cartagena lesz a harmadik spanyol város, amely a The Ocean Race partnere. Barcelona a The Ocean Atlantic célkikötője 2026-ban, Alicante (Valenciai Közösség) pedig, amely 2008 óta a világ körüli verseny rajtkikötője és globális központja, 2027 januárjában ad otthont a következő földkerülő verseny rajtjának.

(fotók és forrás: theoceanrace.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!