Beneteau Air Step – javuló teljesítmény és stabilitás

A hajótestek evolúciója folyamatos. Néha csak kevésbé látványos apróbb fejlesztések történnek, néha pedig olyan szabadalmakat érő újítások születnek, mint a Beneteau Air Step technológiája.

A cél az volt, hogy a már siklásba jött, nagy sebességgel haladó hajótestek ellenállását csökkentsék, ezáltal kedvezőbb fogyasztást érjenek el. Erre korábban is sokféle megoldás létezett, mindenki látta már a dunai szárnyashajókat vagy legújabban a foileres vitorlásokat, de a légpárnásokat sem kell senkinek bemutatni. A probléma is mindig ugyanaz. Ahogyan a hajótest megemelkedik és kisebb lesz az ellenállás, úgy a stabilitás is drasztikusan csökken, ami irányváltáskor hatványozottan jelentkezik.

A lépcsőzetes hajótest kialakításának szabadalmát 1905-ben jegyezték be, és majd 30 évet kellett várni, mire odáig sikerült fejleszteni, hogy teljesítményben legyőzte a korábbi modelleket. Ezzel egy időben kezdtek el kísérletezni azzal, hogy levegőt vezessenek be a hajótest alá (például a kipufogógáz elvezetésével a futófelületen), ami rendre katasztrofális eredményeket hozott.

Ugrunk egy nagyot az időben 1991-be, amikor Boat of the Year díjat sikerült nyerni az első olyan megoldással, amelyben egy hosszanti középvonal fut végig az egész hajótesten két keresztirányú légcsatornával, amelyek a hajótest körül áramló levegőt vezetik be és kvázi különválasztják a hajótest első, középső, valamint hátsó részét. Bár ez már működő megoldás, a Beneteau mérnökei merőben új irányba indultak el.

A Beneteau 2003 óta fejleszti az Air Step technológiát, amely már a második generációnál tart, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően sokat javult a teljesítmény, valamint a stabilitás.

Az Air Step 2 megoldásában felső szellőzőnyílásokon keresztül vezetik a levegőt a hajótest közepe alá, ahol apró légbuborékok keletkeznek. Ezek gondosan tervezett légcsatornákon keresztül nagy sebességgel távoznak a kilépőéleken, felgyorsítva a vízáramlást, csökkentve a súrlódást és a fogyasztást, miközben a stabilitás sem csökken.

A Beneteau és a Volvo szoros együttműködésének köszönhetően a második generációs Air Step már kompatibilis a Volvo IPS meghajtásával is.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!