Balatoni banán – már nem utópia

2023. december 23.
Címkék :

A Balaton partján lassan előtérbe kerülnek az olyan egzotikus növények, mint például a banán.

A banán trópusi növény, ami elsősorban azt jelenti, hogy a 26–30 fokos hőmérsékletet kedveli (vagyis nem fagyálló), és legalább havi 100 mm csapadék szükséges a fejlődéséhez. Kilenc-tíz hónapos korában virágzik, majd a termése 3 hónap alatt érik be.

A Magyarországra érkező banán nagy része Ecuadorban terem, és mivel óriási távolságra kell szállítani, ezért zölden szedik le. Idehaza érlelőkamrákban, etiléngáz segítségével változik sárgává, ami persze nem teljesen képes kiváltani a természetes folyamatokat.

Feltehetőleg a siófoki Magyar Bálint is azért vállalkozott házilagos banántermesztésre, hogy belekóstolhasson a gyümölcs igazi ízébe. A lelkes termelő máris trópusi fákat vizionál a Balaton partjára, ám ehhez a klímaváltozásnak kissé előrébb haladottnak kellene lennie. A „privát esőerdőt” Balatonkilitiben hozta létre, és a látogatók valóban egy dzsungelben érezhetik magukat. Megterem itt a kék, a piros és a tigriscsíkos banán is, vagyis a termelő tudatosan törekszik a sokszínűségre.

Nála a banánok a második, harmadik évben fordulnak termőre, hetente növesztenek több méteres levelet, bár ehhez ideális klíma, valamint intenzív trágyázás és öntözés szükséges, és kiváló minőségű tőzegtalaj.

A 2022-es hőség és aszály a banánokat is megviselte, Magyar Bálintnak takargatnia kellett a növényeket, hogy ne menjenek tönkre. Véleménye szerint egyébként a ma még egzotikusnak tartott növényeknek igenis van jövőjük Magyarországon, hiszen máris látható, hogy a Balaton környékén például lassan leáldozik a fenyő és a tuja ideje – írta az agroforum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!