Az RSM katamarán nyerte a Fehér Szalagot, elindult a Kékszalag Fesztivál

A szombaton megrendezett Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat az RSM csapata nyerte meg, a 26. Izsák Szabolcs Emlékversenyen a Lillafüred 75-ös cirkáló győzött.

A Balaton keleti medencéjében szombaton megrendezett Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat az RSM katamarán csapata nyerte meg, a versennyel párhuzamosan a klasszikus hajóknak megrendezett 26. Izsák Szabolcs Emlékversenyen pedig a Lillafüred 75-ös cirkáló ért elsőként a célba. Ezzel megkezdődött az egyhetes Kékszalag Fesztivál.

Rekordlétszámú mezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonfüred előtti vízterületről a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 26. Izsák Szabolcs Emlékverseny. Összesen több mint 300 hajó legénysége indult el a Balaton keleti medencéjében – Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Balatonfüred távon. A Fehér Szalagon a Vándor Róbert kormányozta RSM katamarán lett az első, második helyen a Prospex-Delta (kormányos: Kaiser Kristóf), a harmadikon pedig a Process Solutions (kormányos: Litkey Farkas) futott be. Bár a verseny elején gyenge volt a szél, a délután érkező vihar veszélye miatt a rendezők pályarövidítésről döntöttek. Végül a klasszikus hajók között, azaz a 26. Izsák Szabolcs Emlékversenyen – az abszolút értékelés szerint – a Lillafüred 75 cirkáló (kormányos: Gál András Levente) lett a győztes, megelőzve két 70-es cirkálót, az Orpheust (kormányos: Herkó Dezső) és az Irokézt (kormányos Pajor Zsolt). 

Vízi és parti fesztivál egyben

„A Fehér Szalaggal elindult az idei Kékszalag Fesztivál, amely egy hétig tart és számos parti és vízi programot kínál az érdeklődőknek, sportolóknak, vitorlázóknak. Vasárnap rendeztük a fiatalok Kékszalagját, a Kékpántlikát, csütörtökön pedig elrajtol az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelyre 600 indulót várunk” – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a regatta szombat délután Balatonfüreden megrendezett ünnepélyes díjátadóján, amelyen egyúttal megnyitotta az idei Kékszalag Fesztivált. Hozzátette: „A szövetség együttműködik többek között a Európa Kulturális Fővárosa Hello Veszprém Balaton (EKF Hello VEB) rendezvénysorozattal.”

Markovits Alíz, utóbbi program vezérigazgatója arról beszélt, hogy félidejéhez érkezett kulturális programsorozatnak egyaránt a középpontjában van a Balaton múltja, jelene és jövője, így a Magyar Vitorlás Szövetség, valamint a Kékszalag már tavaly is sikeresen működött együtt a kulturális évvel. A Fehér Szalagon az Európa Kulturális Fővárosa egyedi tervezésű vitorláival versenyeztek az L30 One Design hajói, amelyeket a Metropolitan Egyetem hallgatóival együtt terveztek.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj abszolút és osztályokra bontott eredményei itt érhetőek el

A 26. Izsák Szabolcs Emlékverseny abszolút és osztályokra bontott eredményei itt érhetőek el

A Kékszalag Fesztivál programvázlata

Fotók: Szántó Áron / Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!