Az év öt legerősebb atlanti vihara

Az Atlanti-óceán hurrikánszezonja november 30-ával véget ér, így eljött az ideje, hogy visszatekintsünk az év legkomolyabb viharaira.

Huszonegy időjárási alakulat érte el azt a kategóriát, amelyikben már nevet kap (trópusi vihar vagy hurrikán), és mostanra az is tisztán látszik, hogy 2021 átlagon felüli év volt. A pálmát egyértelműen Ida vitte el, de nézzük, kik követték a sorban! A toplistára az kerülhetett fel, amelynek a meteorológiai jelentősége kiemelkedő volt, komoly anyagi kárt és sok halálesetet okozott.

Ida (hurrikán)
Louisiana államban, Port Fourchon közelében érte el az USA keleti partját, 150 csomós (277 km/h) szélerővel, augusztus 29-én. A vihar okozta hullámzás és az extrém erős szél elpusztította Grand Isle-t. A „kiemelt” státuszt LaPlace-nál kapta meg, ott ráállt az I-55 csatornára, és ment tovább a Louisiana–Missouri-államhatárig. Baton Rouge-ban fákat csavart ki és áramkimaradást okozott, de a legkeményebben Ascension, Livingston, St. James, St. Helena és Tangipahoa térségében tombolt. Becslések szerint csak Louisianában 15 milliárd, az USA-ban összesen 65 milliárd dollár kárt okozott, mert az államból kilépve áradásokat generált az északkeleti részeken, beleértve New Yorkot is. 115 haláleset köthető hozzá.

Fred (trópusi vihar)
Augusztus 11-én enyhe trópusi viharként kezdte a karrierjét, Puerto Ricótól délre. Amíg átküzdötte magát Hispaniola és Kuba hegyein, veszített az intenzitásából, viszont heves esőzések jártak a nyomában. A Mexikói-öbölben újra erőre kapott, így aztán 65 csomós (120 km/h) széllel érkezett meg Floridába, Cape San Blasnál. Onnan északkelet felé haladva áradásokat és tornádókat okozott.

Elsa (hurrikán)
Július elsején, az Atlanti-óceán nyugati részén még csak trópusi vihar volt, másnapra azonban 1-es kategóriájú hurrikánná hízott. Ez az időszak tiszavirág-életűnek bizonyult, Kuba fölött „csak” trópusi viharként vonult át, de a Mexikói-öböl délkeleti részén visszanyerte erejét, Florida nyugati partján már ismét hurrikánként söpört végig. Július 7-én – megint trópusi viharként – lépett ki a szárazföldre, hogy tornádók és szakadó esők képében éljen tovább még pár napot.

Claudette (trópusi vihar)
A Louisianában partot érő két vihar első tagja volt, június 19-én épp a partot érésével lett trópusi vihar. Hatását leginkább az állam délkeleti részén lehetett érezni, Slidell közelében rövid idő alatt 23 centiméter eső szakadt le miatta az égből, rengeteg házba tört be a víz. Hivatalosan 14 haláleset köthető hozzá.

Sam (hurrikán)
Hosszú életű jelenség volt, szeptember 22-én született és csak október 9-én tűnt el. A legerősebb széllökéseit (155 csomó, 287 km/h) szeptember 26-án produkálta. Leginkább Bermuda forgott veszélyben miatta, aktiválták is a hurrikánőrséget, de a vihar nagyja végül elkerülte a szigetet. ACE mértékegység (Accumulated Cyclone Energy – kb. összesített ciklonenergia) szerint Sam volt 2021 legerősebbje, az örökös ranglistán ötödik helyet ért el, a műholdas megfigyelőrendszerek működésének kezdete óta mindössze 12 olyan vihar volt, amelyik tizenegy napnál tovább létezett hurrikánstátuszban, Sam az egyik. Videó Sam belsejéből.

(forrás: sailingscuttlebutt.com, fotók: abcnews.go.com, goodwordnews.com, local10.com, severe-weather.eu, reuters.com, ktla.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!