Az Év fiatal jachttervezője 2024-ben: Pradipta Hakim

2024. február 4.
Címkék :

Az indonéz Pradipta Hakim lett 2024 legjobb fiatal tervezője, miután lenyűgözte a zsűrit Blueminance nevű jachtkoncepciójával.

A díjra hajó pályázóknak ezúttal kettős feladattal kellett megbirkóznia. Egyrészt egy fiatal szuperjacht-tulajdonosnak a nem is olyan távoli jövőben megfelelő dizájnt kellett megalkotniuk, ráadásul olyat, amely kiemelkedő helyet foglalna el az építő standján egy hajókiállításon. Másrészt arra kérték őket, hogy pozicionálják magukat e fiatal tulajdonosként, és alkossanak olyan jachtot, amelyet szívesen birtokolnának. A feladat a jacht külső stílusának megalkotása és ennek három megjelenítése volt, amelyek közül kettőt digitálisan, a harmadikat pedig teljesen kézzel kellett megrajzolni. Emellett általános tervet kellett készíteniük, amelyben az egyik fedélzetet részletesen kidolgozzák, valamint belsőépítészeti javaslatot kellett tenniük a jacht egy saját maguk által kiválasztott részére.

Huszonhat fiatal tervező vállalta a kihívást, és mind olyan magas színvonalon dolgoztak, hogy a zsűrinek komoly nehézséget jelentett a hat döntős (Davide Benaglia, Salvatore Canzoneri, Valeria Grassi, Pradipta Hakim, Andrés Otano, Louis Possover*), majd közülük a győztes kiválasztása. Végül többórás elemzés, majd egy személyes találkozó (ami majd egy napig tartott) eredményeként megszületett az egyhangú ítélet: az indonéz Pradipta Hakim lett a győztes, akinek dizájnja erőteljes, innovatív és tetszetős vonalakat mutatott, ehhez rendkívül jól megrajzolt általános elrendezési terv és tetszetős belső kialakítás társult.

Az Év fiatal jachttervezője díj 2023-as kiírásában a magyar Kállai Benedek döntős lett, a fiatal dizájnerrel tavaly márciusban beszélgettünk az Aqua & More podcastadásban.

*Possover 2023-ban is döntős volt.

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!