Ahová a fáraók is kite-ozni járnak

2022. január 9.
Címkék :

Aranyló színben úszik a homok, csillogva hullámzik a víztükör, kite-októl tarka az égbolt. Helyszíni tudósítás a Vörös-tenger kite-paradicsomából, Soma Bayből.

A szörfösök és a kite-osok egy különleges állatfajta. Az életük állandó készenléti állapot. Pont úgy telnek a mindennapjaik, mint a gepárdoknak az afrikai szavannákon. Ha jön a préda vagy megérzik a szél fuvallatát, máris jön a száguldás, le kell csapni azonnal az alkalomra. Ha nem fúj, a kite-osok akkor is a szél-előrejelzéseket vizslatják.

Hat napig kellő mennyiségű adrenalinfröccsel a lelkünkben annak éltünk, amit mindannyian a legjobban szeretünk a világon. Kite-oztunk! Reggel, délben és még éjszaka is, az álmunkban. Kizártuk a nagyvilág minden gondját. Én például többször is arra lettem figyelmes, hogy azt sem tudom, hol a mobiltelefonom. Sőt, neki sem álltam keresni. Annyira jól elvoltam nélküle. Csak szálltam a széllel.

A szálloda és a kite beach között 30 percenként Shuttle Bus közlekedik. A zötykölődő járaton az is felébred, akit a kávé nem rázott ki az álmából. A kite bázis top. Pont olyan amilyennek lennie kell. Barátságos és segítőkész személyzettel, kellemes pihenőhelyekkel, árnyékolt napágyakkal.

Persze azonnal menni akarsz a vízbe, gyorsan összeszerelsz. Semmit nem akarsz elmulasztani. Nem akarsz többé máshol lenni. Ha tudnád, most azonnal megállítanád az időt. Szerencsére másnap is pont ugyanúgy fúj majd a szél és süt a nap, csodaszép lesz akkor is minden. Pedig alig van valami körülötted, de az a kevés most untig elég. Tengernyi vörös homokkal, szikrázó kék vízzel, süvítő széllel, mérhetetlen nyugalommal és persze kiváló társasággal.

Sajnos egyre kevesebb az ilyen, viszonylag érintetlen sportos hely a világon, mint amilyen Soma Bay. Szépen lassan minden beépül és mindent felélünk. A távolban, de már a láthatáron belül épülő hotelek látványa azt sejteti, hogy ez a hely sem marad sokáig a régi.

Azt mondják, vannak olyan helyek a világon, amelyeket legalább egyszer mindenképpen látni kell az életben, főleg ha szeretsz turistáskodni. Egyiptom ilyen. Azon belül Luxor és a piramisok is idetartoznak. De Egyiptom és Soma Bay akkor is kihagyhatatlan, ha a szeretsz kite-ozni. Persze ha úgy adódik, egynapos túrával a piramisok és a Királyok völgye is könnyen elérhető innét. Ám ha mindennap ellenállhatatlanul fúj a szél, akkor más a helyzet. Olyankor a fáraók is inkább kite-ozni járnának.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 151. számában jelent meg. Fizessen elő a magazinra, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

szöveg: Simon Krisztián

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!