A világ legjobb víz alatti éttermei

Bár alapvetően a konyha határozza meg az éttermi élményeket, a látványos környezet új dimenziót adhat hozzá.

Sok étterem kínál lenyűgöző kilátást a tengerre, de milyen lehet a víz alatti világra nyíló panoráma mellett vacsorázni? Dubajtól a Maldív-szigetekig akad néhány helyszín, ahol ezt ki lehet próbálni.

Ithaa Undersea Restaurant, Conrad Maldives Rangali-sziget
A népszerű Conrad szállodacsoport Maldív-szigeteki, rendkívül fényűző egységében található Ithaa volt a világ első, teljesen üvegből készült tenger alatti étterme, és a mai napig ikonikusnak számít. Itt a látogatók vacsora közben több ezer halat, teknősöket, rájákat vagy akár cápákat figyelhetnek meg – anélkül, hogy bármilyük vizes lenne. Az étteremben egyszerre mindössze 14 vendég számára van hely, a vendégek négyfogásos ebéd- vagy hatfogásos vacsoramenüvel kényeztethetik magukat. Szarvasgombás libamáj gombóccal, homártészta, sous vide Wagyu marhahús bélszín, a végén pedig desszert – és ez csak egy minta sor.

Al Mahara, Burdzs al-Arab, Dubaj
A világ egyetlen hétcsillagos szállodájaként emlegetett Burj al Arabban egy étkezés mindig is egyszeri és megismételhetetlen lesz. Az Al Mahara padlótól mennyezetig érő akváriuma azt a benyomást kelti, mintha a víz alatt ülnénk a világhírű étteremben, ahol a világ legjobb tengeri herkentyűit szolgálják fel. Természetesen lehet á la carte rendelni, de figyelemre méltó az ötfogásos „séf ajánlata” is, királyrákkal, tengeri sügérrel, langusztával és prémium borokkal.

Sea, Anantara Kihavah, Maldív-szigetek
Ha a Maldív-szigetek nem lenne már önmagában elég lenyűgöző, végszükség esetére ott az Anantara Kihavah Sea étterme, ahol az óceán fenekén vacsorázhatunk halak és teknősök között, sőt, ha van egy kis szerencsénk, még cápát is láthatunk. A Pool Associates által megalkotott enteriőr – benne a világ első víz alatti borospincéjével – csúcskategóriás, de még így is csak második a konyha mögött. Van reggeli, ebéd és vacsora, utóbbi négyfogásos degusztációs menüjében pácolt tonhal, sült tengeri sügérfilé, kagylófélék, tengeri sün puding, sült fésűkagyló és grillezett tintahal sorakoznak. A vegetáriánusok számára pedig hús- és halmentes ételek várják, hogy megkóstolják őket.

5.8 Undersea, Hurawalhi Island Resort, Maldív-szigetek
Ez világ legnagyobb, teljesen üvegből készült víz alatti étterme, amely egyszerre mindössze 10 párnak tud helyet biztosítani, így ideális meghitt estére vágyó szerelmeseknek. Az ebédre és vacsorára készülő szakácsok 5 fogásos normál és és vegán ebédmenüt, valamint 7 fogásos húsos és vegán vacsorasort állítottak össze, minden étrendi preferenciát figyelembe véve. Maldív-szigeteki étteremtől szokatlan módon más üdülőhelyek vendégeit is szívesen látják.

YouTube video

Koral étterem, The Apurva Kempinski Bali, Indonézia
Bali partjainál a Koral volt az első ebben a kategóriában, a finom ételek, a nyugodt hangulat és az akvárium pedig egészen különleges atmoszférát teremt. A tengerparti ízek menüje természetesen helyben beszerzett alapanyagokból készül, a tenger gyümölcsei grillezve és a legfinomabb fűszerekkel pácolva közvetlenül a szigetről érkeznek.

Submarino, Oceanogràfic, Valencia, Spanyolország
A valenciai Oceanogràfic Park szívében található Submarino egy hatalmas akvárium közepén kapott helyet, és az egyetlen ilyen jellegű étterem Spanyolországban. A tenger gyümölcsei és spanyol finomságok lenyűgöző mediterrán menüjével büszkélkedő intézmény a gasztronómia szerelmeseinek álma olyan tételekkel, mint a valenciai paella vagy a marhahúsfilé szarvasgombás hercegnő burgonyával. Az étlapon a tenger gyümölcsei is hatalmas választékkal képviseltetik magukat, és a borkínálat is igen széles.

Under, Norvégia
A helyi szállodatulajdonosok, Stig és Gaute Ubostad agyszüleménye, a 34 méter hosszú Under legmélyebb pontján öt méterrel merül a tengerfelszín alá. Európa első és a világ legnagyobb víz alatti étterme jellegzetes északi dizájnjával nem csak felhelyezte Dél-Norvégiát a gasztronómiai világtérképre, de a tekintélyes Michelin-kalauz 2020-as kiadásában egy csillagot is kapott. Helyben fogott halak, tengeri madarak és a közeli szigetvilágban legelésző vadjuhok szerepelnek az étlapon, a stábot Nicolai Ellitsgaard Pedersen főszakács irányítja.

Film az Under építéséről:

YouTube video

(forrás: superyachtstories.com, fotók: anantara.com, hiltonhonors.com, wbpstars.com, createtravel.tv, oceanografic.org, lightbureau.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!