A világ legjobb szuperjachtjai 2023-ban

Bemutatták a 2023-as World Superyacht Awards győzteseit. Motorosok, vitorlások, új és felújított csodák kapták meg a vágyott Neptun-szobrocskát.

Az év motoros jachtja: Kenshō
Az év vitorlás jachtja: Alea

Újjáépített jachtok: Marala

Felújított jachtok: Athos
Vitorlás jachtok 30–49,9 méter között: Sørvind
Vitorlás jachtok 50 méter fölött: Alea
Félig vízkiszorításos vagy siklótestű motoros jachtok (30–34,9 m): Blue Jeans
Félig vízkiszorításos vagy siklótestű motoros jachtok (35–41,9 m): Rush
Félig vízkiszorításos vagy siklótestű motoros jachtok (42 m fölött): Callisto
Vízkiszorításos motoros jachtok, 499 BRT alatt (30–39,9 m): Unknown
Vízkiszorításos motoros jachtok, 499 BRT alatt (40–44,9 m): Acala
Vízkiszorításos motoros jachtok 499 BRT alatt (45 m fölött): Ocean Z
Vízkiszorításos motoros jachtok, 500–1499 BRT között: Come Together
Vízkiszorításos motoros jachtok, 1.500 BRT fölött: Kenshō

A legjobb túra: V6
A komolyabb utak jó részét évekig tervezik, így a Covidhoz kapcsolódó korlátozások hatása még mindig jelentős hatást gyakorol a túrákra. Ehhez képest tavaly két olyan pályázatot nyújtottak be, amelyek hirtelen ötlettől vezérelve készültek, amikor a tulajdonosok realizálták, hogy el kell szigetelniük magukat. Az idén csak egy mű érkezett, és bár a fennálló utazási bizonytalanságok miatt ez a pályázat nem vezetett olyan távoli célhoz, mint a legtöbb korábbi, a zsűri mégis rendkívül jelentősnek ítélte azt – a 48,5 méteres V6 expedíciós jacht fedélzetén tartózkodók csodálatos élménye miatt. A hajó 14 500 tengeri mérföldet tett meg a 2022-es nyári útja során (San Diegóból a Panama-csatornán át a venezuelai partoknál lévő Los Roques szigetcsoporthoz, majd a csatornán keresztül vissza, onnan fel északra Brit Kolumbiába és Alaszkába, mielőtt San Diegóban zárta volna a kört).

Bár a zsűri a megtett távolságot önmagában is bravúrnak tekintette, a Voyager’s Award szabályai szerint a hajó tulajdonosának vagy az általa kijelölt vendégnek a hajóút nagy részében a fedélzeten kell tartózkodnia. Ez a feltétel nem teljesült a hosszú átkelés során, ezért a zsűri úgy döntött, hogy a Seattle-től Anchorage-ig tartó elemet önálló útnak tekinti, amely megfelelt a díj követelményeinek, és a korábbi győztesekével megegyező terjedelmú volt.

Örökségdíj – Rahmi M. Koc
A Koç Holding A.S. 52 milliárd dolláros forgalmú Fortune 500-as családi vállalkozás, amely Törökország exportjának hét százalékáért felelős. Rahmi Koç egész életét ennek a vállalatnak szentelte, végül 1984-ben vette át apja, Vehbi Koç helyét az igazgatótanács elnöki posztján, amelyet 2003-as visszavonulásáig töltött be. A vállalat eredményei legendásak: különféle területeken kötött nemzetközi gyártási partnerségeket olyan világmárkákkal, mint a Ford, a Fiat, a Peugeot és a Siemens.

Annak ellenére, hogy ilyen hatalmas vállalatcsoporttal foglalkozott, Rahmi Koç mindig kellő időt szánt különleges szenvedélyére, a hajózásra. Gyermekkorától lelkes vitorlázó, aki ifjúkorát „a Boszporuszon hajókázással” töltötte, majd felnőve a kisebb és nagyobb, gőz-, vitorla- és dízelüzemű hajók lelkes gyűjtőjévé vált. Annyi hajót halmozott fel, hogy nem tudja a pontos számukat, de sok közülük tökéletesen működőképes állapotban megtalálható az isztambuli Rahmi M. Koç Múzeumban.

(forrás: Boat International, fotók: boatinternational.com, sothebys.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!