A markolós baleset nem hátráltatja a tisza-tavi Úszófalu bővítését

Furcsa baleset történt február elején Abádszalókon: két munkagép süllyedt el a Tisza-tóban. Környezetkárosítás szerencsére nem történt.

„Az egyik munkagép mederfelmérés közben süppedősebb területre tévedt az iszapban, a gépkezelő pedig addig tornászott vele, amíg beragadt teljesen” – nyilatkozta Hoffer Ferenc, az Abádi Kikötő tulajdonosa, az Úszófalu beruházója. 

Kiderült, hogy a gép kihúzásához külső segítség kell, de elsőre nem sikerült a művelet. Hoffer Ferenc elmondása szerint az erősebb vontató érkezéséig „két napig benn tanyázott” a vízben a gép, de mivel zárt rendszerű, „egy csepp olaj se ment a tóba”.

Hoffer hozzátette, az esethez kihívta a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberét, valamint jelen volt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság képviselője is, és megállapították, hogy nem történt károkozás.

fotó: pecaverzum.hu

A munkagépet végül február 8-án, kedden kihúzták a vízből, lecsutakolták, és már újra dolgozik, tájékoztatott Hoffer Ferenc, akinek információit lényegében megerősítette a lapnak Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere is.

Az eset főleg a helyi civil csoport közösségi oldalán vert hullámokat, elsősorban azért, mert az Úszóházak beruházás miatt lekerítettek egy részt a partból. A környezetvédők is aggódnak, hogy a növekvő turizmus miatt fokozódik a tó terhelése. 

Az úszófalu Magyarországon egyedülálló, a tizenhét, cölöpökön álló, négy évszakos ház tavalyi elkészülte után idén újabbak kivitelezése kezdődött el. Az első ütemben megvalósult beruházás mintegy nettó 975 millió forintba került, a házak árát a tulajdonosok fizették, a partfejlesztést és a kapcsolódó beruházásokat a cég finanszírozta. Az első ütem házai tavaly elkeltek. Idén tavasszal befejeződnek a hátramaradt munkálatok: a parti tereprendezés, a füvesítés, a faültetések, a nádas visszatelepítése.

fotó: fataj.hu

Az első ütem házaitól távolabb eső új részen már elindult a következő kétéves, mintegy nettó 2 milliárd forintos beruházás, amelynek során újabb 24 ház épül, valamint egy hullámtörő móló is. Az úszóházakat a Laszli Adrienn Studio tervezte.

A kikötő árvízvédelmi, Natura 2000 területen található, ezért kellett olyan megoldást találniuk, amely alkalmazkodik a rendszeres vízszintemelkedést hozó áradásokhoz. A könnyűszerkezetes úszó házak árvíz idején cölöpökön felúsznak, majd az ár levonulásakor „visszaülnek” a cölöpökre. A házakat, amelyek télen is lakhatók, a tulajdonos kérésére napelemekkel is felszerelik.

fotó: turizmus.com

címlapfotó: foldjaro.hu

forrás: turizmus.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!