A korona: ikonikus hajók a Netflix sorozatában

2023. november 28.
Címkék :

November 16-án jelent meg a Netflixen a The Crown hatodik évadának első része, amelyben ismét híres és hírhedt jachtok bukkannak fel.

A sorozat nemcsak a közelmúlt történelmi eseményeinek ábrázolásával kapcsolatban kavart vitákat, hanem a közönség érdeklődését is felkeltette a királyi család történetéhez kapcsolódó jachtok iránt.
A filmben két hölgyet és két jachtot láthatunk, mindegyikük Dodi Al-Fayedhez kötődik. A széria megörökíti Diana hercegnő és Dodi – filmproducer, a milliárdos Mohamed Al-Fayed fia –, valamint Dodi menyasszonya, Kelly Fisher között forrongó románcot. A drámában a walesi hercegnőt a Harrods egykori tulajdonosának dél-franciaországi villájába (és szuperjachtjára) viszik el, ahol 1997-ben fiaival, Vilmos herceggel és Harry herceggel egy nyarat töltöttek.

A sorozatban Mohamed Al-Fayed egykori jachtján, a Jonikal (később Bash, ma Isabell Princess of the Seas) néven ismert 63,8 méteres Codecasa látjuk a társaságot. Érthető, hogy a nép hercegnőjével a fedélzeten a paparazzók rengeteget fényképet készítettek – így született meg többek között az ikonikus „Diana hercegnő jachtfotó”. A kamera egy kisebb jachtra is rápásztázik, amelyről feltételezhetjük, hogy a 20 méteres Cujo (baglietto), ezen Al-Fayedék sok időt töltöttek – és amely az idén elsüllyedt.

Az a bizonyos fotó
Diana hercegnőről sok ikonikus kép készült, ezek közé tartoznak azok, amelyeken a St.-Tropez-i nyárban különböző mélyen dekoltált fürdőruhákat visel. Talán a legemlékezetesebb az a kép, amelyen Diana hercegnő a Jonikal ugródeszkáján ül. A film azt is megidézi, amikor a tenger közepén találkozik a paparazzókkal, leopárdmintás fürdőruhájában ellopva a show-t, azt kérve, hogy hagyjanak a fiúknak egy kis magánéletet.

A Jonikal ma
A jacht nagy jelentőségű, hiszen néhány héttel azután, hogy a fedélzetén Dodiról és Diana hercegnőről elkészültek ezek a képek, a pár halálos autóbalesetet szenvedett. A hajó Dodi édesapjáé volt, a sorozatban Diana hercegnőt és Dodit intim pillanatokban láthatjuk: Diana hercegnő, amint felnéz a zongora mellől, Dodi az eljegyzéséről és az apjával folytatott küzdelmekről beszél. Ott van a jégkockacsata, amikor Dodi testvérei és Diana hercegnő gyermekei leugranak az ugródeszkáról, amikor a pár bensőségesen csókolózik – utóbbi akár intim is lehetett volna, ha a fotós nem kapja el.
A sikeres távközlési vállalkozó, Bassim Haidar volt az, aki később, 2021-ben megvásárolta a jachtot. Az, hogy az egykori Jonikalról van szó, büszkeséggel tölti el Haidart, aki a következőket mondta: „Nagyon szerettem Lady Dianát. Amikor bárki feljön a fedélzetre, mindig megmutatom nekik, hol készült a híres kép.” A jachtot az idén augusztusban ismét eladták.

Titania, a jacht, amelyen a sorozatot forgatták
A sorozatot nem az Isabell Princess of the Seasen (ex-Jonikal), hanem a 72 méteres Lürssen szuperjachton, a Titanián forgatták. A 2006-ban átadott hajó John Caudwell brit üzletember tulajdonában áll, aki még 2021-ben jelentette ki, hogy „semmilyen forgatási titkot nem tud megerősíteni vagy tagadni”, de utalt arra, hogy „a nézők tartsák nyitva a szemüket az ötödik évad végén és a hatodik évad kezdetén”. A 2012-es felújítás során a hajó charter szolgáltatásait bővítették – a felső fedélzetre második tulajdonosi kabin, a napozóteraszra edzőterem került, a tatot pedig bővítették, amely egy strandklubnak ad helyet.

A másik jacht (és a másik nő)
A Jonikal nem az egyetlen jacht, amely a Mallorcán forgatott A korona hatodik szériájában szerepel. Egy ponton a kamera rápásztázik, a 20 méteres Cujóra, amelyen Al-Fayedék sok időt töltöttek. Azt láthatjuk, hogy Dodi akkori menyasszonyát, Fishert kismotorossal viszik el a jacht mellett, amelyen Dodi és Diana hercegnő tartózkodik (Jonikal), és ehelyett elszállítják a Fisher által „a kisebb jachtnak” nevezett járműre.
Az idén augusztusban a valódi Cujo a franciaországi Beaulieu-sur-Mer partjaitól mintegy 35 kilométerre süllyedt el.

A sorozatban szereplő egyéb jachtok
A Christina O-nak az ötödik évadban 122 méteres cipőt kellett betöltenie, amikor feltűnt mint „Alexander” – az átalakított tengerjárón Diana hercegnő és Károly herceg a 10. házassági évfordulóját ünnepelte. Az 1965-ben a német Lubecker Flender Werke hajógyár által épített szuperjachton a királyi család és fiaik, Vilmos és Harry herceg egy évvel a pár különválása előtt vendégeskedtek.
A Britannia királyi jacht másolata is szerepelt a Netflix sorozat ötödik évadában. A Britannia 1954 és 1997 között II. Erzsébet királynő királyi jachtjaként szolgált, egyszerre akár 250 vendéget is fogadhatott, miközben a királyi haditengerészet 21 tisztje és 250 fős legénysége üzemeltette. A brit kormány költségcsökkentő intézkedésként 1997-ben kivonta a forgalomból.

A sorozat hatodik évadának előzetese:

YouTube video

(forrás: boatinternational.com, fotók: boatinternational.com, people.com, yachtharbour.com, townandcountrymag.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!