A csopakiak megvédenék a Balatonpartjukat

2024. február 29.
Címkék :

Csopak lakossága nemet mondott a kikötők előtti nádas felszámolására, áttelepítésére.

Elkészült a Balatoni KaPoCs egyesület (CSPK) kérdőívének a kiértékelése, amely a csopaki eladott, volt Bahart-hajóállomás és vitorláskikötők előtti nádas sorsával foglalkozott, mivel az útban van a fejlesztőknek.

A kérdőívet 212-en töltötték ki; 93 százalékban csopaki ingatlantulajdonosok és kisebb számban (35-en) a vitorlásklub tagjai és hozzátartozóik. A fő kérdésre a válaszadók 88 százaléka reagált úgy, hogy nem támogatja a nádas felszámolását/áttelepítését.

A válaszadók szorgalmazták az érintett felek közti személyes nyílt egyeztetést egy asztalnál összehozva az önkormányzatot, a fejlesztőket, az aktív helyi civil szervezeteket, valamint természetvédelemben jártas intézményeket. A válaszadók túlnyomó többségének nincs tudomása a Balatonon más helyszínen sikeres nádáttelepítésekről, ami összhangban van a kérdőíven kívül megkérdezett KDT Vízig (mint a Balaton tómedrének kijelölt állami kezelője) és más tudományos szervezetek (Limnológiai Intézet, Balatonfelvidéki Nemzeti Park) gyakorlati tapasztalataival.

A szavazás eredményének további részletei az egyesület honlapján olvashatók.

(hirbalaton.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!