A balatoni strand, ahol nem kértek a fejlesztésből

2021. augusztus 21.
Címkék :

A balatonboglári Jankovich-telepen az üdülőtulajdonosok álltak ki a 90 éves platánsorért. A lakossági akciót látva az önkormányzat sem erőltette a strandfejlesztést.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) legutóbb már a Kisfaludy strandfejlesztési program ötödik körét hirdette meg (a negyedik 2020-ban kezdődött), egy-egy strand megújítására 10-30 millió forintot kaphatnak az önkormányzatok.

Két éve a balatonboglári önkormányzat is örömmel vágott bele a város hat strandján a fejlesztésbe az MTÜ-től elnyert támogatásból. Amikor azonban a Jankovich-telepi strandra is felvonultak a munkagépek, az ottani ingatlan-, zömmel üdülőtulajdonosok azonnal „közbeléptek”. Éppen kandeláberek elektromos vezetékeinek kezdték el felásni a gépek a strandot, amikor a helyiek megálljt parancsoltak a markolóknak.

„Ezen a partszakaszon fut végig a híres-nevezetes boglári dupla platánsor, 128 fával, amit 90 éve a szüleink, nagyszüleink ültettek” – mondta Tappler Zita, a Jankovich-telepi Üdülőegyesület szószólója. A Jankovich-telepen még több utcában állnak azok az 1910-es és ’20-as években épített régi nyaralóépületek, amiket budapesti köztisztviselők építettek a Jankovich gróftól kapott telkeken. „Mivel iszapos a terület, a fák gyökerei emiatt nem lefelé a vízben, hanem a vékony termőrétegben kanyarognak; óhatatlan, hogy a gépek elvágják, megsértsék a gyökereket, mint ahogy ez rögtön az első munkanapon meg is történt” – emlékeztetett Tappler Zita. „A Jankovich-telep nekünk nem csak fű, meg néhány fa. Szüleink, de már dédszüleink is itt töltötték a nyaraikat, 90 éves az üdülőtelepi közösség. Valaha az itteni ingatlantulajdonosok összefogásából építettek itt éttermet, templomot, sőt, a vasútállomást is. Nincs szükség mindenhol világításra, hiszen vannak, akik a csillagokat akarják nézegetni, a túlpart fényeinél romantikázni.

Balatonboglár hat strandja közül öt egyforma: térkő, kandeláber, lángosos, diszkó, játszótér.

A mi célunk az, hogy a csendet és természeti szépséget értékelő turisták látogassanak a sétányra, akik este a csillagokban, a naplementében gyönyörködnek, éjjel pedig nem mesterséges fényt, hanem természetközelséget szeretnének” – mondta az üdülőtelepen élők képviselője.

Közel félmillárdos érték a platánsor

Az ingatlantulajdonosok fellépésén először a balatonboglári önkormányzat is megdöbbent. Elsőre még csak visszavettek a tervekből, de hamar belátták, akkora az ellenállás, hogy a strand területén egyetlen kapavágást sem tudnak elvégezni. Nem is erőltették, Mészáros Miklós polgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta, kárt okozni ők sem akarnak, nekik is a helyi értékek megóvása a céljuk.

Végül aztán nemcsak hogy a tízmilliós támogatásról mondtak le a Jankovich-telepiek, hanem még ők nyúltak zsebbe, méghozzá két alkalommal is. Előbb faregiszterre, majd a 128 platán egyenkénti kezelésére gyűjtötték össze a pénzt, az utóbbinak a költségeibe már az önkormányzat is beszállt, fele-fele alapon. A fák növényorvos által irányított kezelésére éppen az elmúlt hetekben került sor.

A platánsor eszmei értéke 450 millió forint, ami még növelhető is, amennyiben a fák rendszeres védelmet kapnak.

A növényorvos és csapata 3 millió forintért „injekciózta” be a fákat rovar- és gombaölő szerrel, valamint tápoldattal. „A platán 200-250 évig is elél, ez a platánsor pedig még csak 90 éves” – magyarázta Bereznai Tibor, a Jankovich-telepi Üdülőegyesület elnöke . „De nagyon érzékeny helyen áll, közvetlenül a vízparton, ráadásul ma már a Balaton vízszintje is magasabb a korábbinál, vagyis fokozott védelmet igényelnek a fák.”

A boglári védett platánsor azóta bekerült a Somogy Megyei Értéktárba.

fotók: balatonboglar.hu

A eredeti, teljes cikk a Magyar Narancs oldalán.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!